Wykonanie
Kasza jaglana? Na słodko? W muffinkach? Z czekoladą?! Jednak udało się.Tego typu wypieki, przynajmniej dla mnie, stawiają wiele znaków zapytania. Oczywiście lubię eksperymenty w kuchni, bez nich nie byłoby tego bloga. Ale do
kaszy jaglanej w "słodkim" długo się przekonywałam. W końcu wyszło świetnie i pysznie:
czekoladowo,
orzechowo, trochę jeszcze świątecznie. Muffinki są z dodatkiem
cynamonu oraz
czekolady ze
skórką pomarańczową, dodałam do nich również
orzechy laskowe. A, i jak zawsze ostatnio, są z
mąki razowej :)

/12 babeczek/100g
gorzkiej czekolady ze
skórką pomarańczową2 łyżki
kako1 łyżeczka
cynamonu2
jajka1/2 szklanki zmielonej na
mąkę kaszy jaglanej1/2 szklanki zmielonych drobno
orzechów laskowych1 i 1/3 szklanki
mąki żytniej razowej170ml
mleka1/2 szklanki
cukru trzcinowego150g
masła1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło roztopić i ostudzić.
Czekoladę posiekać.
Mąkę wymieszać z
cynamonem,
kaszą,
orzechami,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao. Dodać
cukier trzcinowy ponownie wymieszać i odstawić.
Jajka dokładnie rozbełtać np. widelcem razem z
mlekiem. Teraz do sypkich składników dodać masę jajeczną i wymieszać łyżką. Dodać roztopione
masło oraz posiekaną
czekoladę. Ponownie wymieszać tak, aby
mąką się nie odznaczała, dokładnie od
spodu miski. Masę włożyć do papilotek. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 23 - 25 minut. Jeżeli wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy, to muffinki będą gotowe. Babeczki są pyszne od razu po upieczeniu, jak i drugiego, trzeciego dnia :)Smacznego!