Wykonanie

150g
makaronu, np. świderki1
brokuł1 puszka
tuńczykagarść świeżej
bazyliikilka plasterków
sera gruyerebeszamel:1,5 szklanki
mleka1,5 łyżki
mąki pszennej1,5 łyżki
masła1/3 łyżeczki
czosnku w proszku
sól morskapieprz czarnyUgotować
makaron według przepisu na opakowaniu.
Brokuł umyć i również odgotować. Zrobić beszamel. Rozpuścić na patelni
masło, dodać
mąkę. Wymieszać bardzo dokładnie. Wlać
mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas energicznie mieszać do uzyskania gęstego sosu. Dodać
czosnek,
sól i pierz. Można doprawić według swoich upodobań. W naczyniu ułożyć
makaron,
brokuł podzielony na różyczki,
tuńczyk. Posypać listkami
bazylii. Położyć plasterki
sera porwane na mniejsze kawałki. Zalać beszamelem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut (beszamel powinien być delikatnie brązowy). Wyjąć i pozostawić na około 10 minut, aby zapiekanka "zastygła".Smacznego!
