ßßß
Najlepsze burgery z soczewicy! Z dodatkiem cukinii, ostrej papryczki i cebuli cukrowej. Wsypałam też trochę (jak zwykle :D) otrębów. Myślę, że to idealny pomysł na zdrowy obiad w środku lata.
350g czerwonej soczewicy1 mała cukinia1 cebula cukrowa1 papryczka chili (można dodać mniej)2 ząbki czosnku1 łyżeczka soli morskiej1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1 łyżka siemienia lnianego2 łyżki otrębów pszennych5 łyżek otrębów owsianych (jeżeli jest taka potrzeba dodajemy więcej)mąka i olej do smażeniaSoczewicę ugotować do miękkości, przez około 30 minut. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jeżeli jest taka potrzeba - soczewicę zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać ją z cukinią, cebulą, chili i czosnkiem. Dodać sól i pieprz. Wsypać siemię i otręby. Wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron.Podawać posypane ulubionymi ziołami:)Smacznego!