Polędwiczkę marynujemy przez około 12 godzin (najlepiej w nocy) w lodówce.Marynata (i polędwica)średniej wielkości polędwica wieprzowa2 ząbki czosnku5 ziarenek czarnego pieprzu1/3 łyżeczki soli2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich2 łyżki oliwy z oliwekCzosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty wrzucić do miski z polędwicą i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki.Następnego dnia:Polędwicę lekko obsmarzyć, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut.Sos żurawinowy1/2 szklanki cukru brązowego1/3 szklanki soku jabłkowego1/4 szklanki wody1 łyżka miodu1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/2 łyżeczki cynamonu100g żurawinyWszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i zagotować. Dusić na małym ogniu 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.Do podania - puree ziemniaczane1kg ziemniaków1/4 kostki masłasólpieprzZiemniaki obrać i ugotować. Odcedzić. Dodać masło, sól i pieprz. Rozgnieść tłuczkiem na gładką masę.Obiad :-)Na talerzu ułożyć kawałki polędwicy, polać je sosem. Obok położyć puree. Można posypać pietruszką.Smacznego!