Wykonanie

Przeżywając kryzys pod tytułem "co by tu dać do kanapek" wynalazłam gdzieś w internecie przepis na taką pastę - z
soczewicy czerwonej z dodatkiem
suszonych pomidorów.Przyznam się bez bicia, że nigdy wcześniej nie
jadłam soczewicy (pod żadną postacią) i niestety teraz wiem jak dużo mnie ominęło (!), a na dodatek jestem fanką
suszonych pomidorów - przepis wiec wydał się wprost idealny dla mnie.Pasta robi się stosunkowo szybko (jedyne co to zabiera czas to pilnowanie
soczewicy podczas gotowania), nie jest wymagająca, przyjazna myślę każdej kieszeni, a smakuje rewelacyjnie!Jeśli ktoś nie lubi
suszonych pomidorów to myślę, że może je spokojnie pominąć - chociaż straci trochę na smaku.Dodam jeszcze, że pasta jest bardzo podobna do hummusów robionych z pastą
sezamową. Tu jednak tej pasty nie ma. Niedługo (mam nadzieję ;) pojawi się przepis na kolejną pastę z
soczewicy tym razem właśnie z dodatkiem tahini - czyli
sezamu. Hummus z
soczewicy po prostu ;)Tymczasem zapraszam do tego przepisu :)

Składniki:Szklanka suchej,
czerwonej soczewicy2 szklanki
wody2 łyżki
koncentratu pomidorowego1-2 ząbki
czosnku (zależy od intensywności i upodobań)
suszone pomidory (najlepiej z
oleju, który
potem możemy wykorzystać jako
olej potrzebny w przepisie) (ile? - wedle uznania)czubata łyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka
oleju (najlepiej tego z
suszonych pomidorów)
sól,
pieprz,
zioła do smaku (ja użyłam
bazylii)
Soczewicę musimy najpierw przepłukać w zimnej wodzie, a następnie w garnku zalać 2 szklankami
wody i wstawić na gaz. Gotujemy (pod przykryciem!) do momentu aż
soczewica wchłonie całą
wodę i
zrobi się nam z niej papka. Wtedy zdejmujemy pokrywkę i przez kilka-kilkanaście minut gotujemy aby nadmiar
wody odparował. Cały czas oczywiście mieszamy aby nam nie przywarła do dna.Gdy
soczewica jest już gotowa, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek (lub posiekany drobno), koncentrat,
suszone pomidory (również drobno pokrojone),
olej, papryczkę,
sól,
pieprz i
zioła. Wszystko blendujemy na gładką masę i odstawiamy do przestygnięcia.Pasta już jest gotowa :)Idealna do kanapek, naleśników,
mięs i zarazem bardzo prosta w przygotowaniu.Polecam :)
