ßßß
Delikatne, mięciutkie, lekko słodkawe za sprawą marchewki - mowa o placuszkach cukiniowych.Jest to moje odkrycie ostatniego miesiąca - od pierwszego placuszka je pokochałam! Są niesamowite.Można je jeść na ciepło, na zimno, z przeróżnymi sosami (na zdjęciu sos słodko-ostry, jadłam również z sosem czosnkowym i ketchupem - również smacznie), lub też same. Są świetne jako obiad lub jako przekąska czy drugie śniadanie.Teraz jest dobry sezon na takie cudeńka gdyż cukinii jest pod dostatkiem, a smaży się... tak jak każde inne placki :)Składniki:4 cukinie4 marchewki2-3 jajka (w zależności od rozmiaru)6 łyżek mąki1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości i intensywności)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaSposób przygotowania:Cukinie i marchewki dokładnie myjemy, marchewki obieramy (cukini nie trzeba) i ścierami na tarce o grubych oczkach. Do niech wciskamy ząbki czosnku i dodajemy sól i pieprz do smaku. W miseczce roztrzepujemy jajka i dolewamy do warzyw. Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie łączymy.Smażymy z obu na patelni aż uzyskają złotawy kolor. Ja użyłam do tego specjalnej patelni z 4 zagłębieniami aby formowały się idealne okrąglutkie placuszki.Gdy będą gotowe polecam odłożyć je na chwilę na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Tak jak pisałam są idealne na przeróżne pory dnia i w różnych kombinacjach z sosami i innymi potrawami.Serdecznie wam polecam!Smacznego :)