Wykonanie
Delikatne, mięciutkie, lekko słodkawe za sprawą
marchewki -
mowa o placuszkach
cukiniowych.Jest to moje odkrycie ostatniego miesiąca - od pierwszego placuszka je pokochałam! Są niesamowite.Można je jeść na ciepło, na zimno, z przeróżnymi sosami (na zdjęciu sos słodko-ostry,
jadłam również z
sosem czosnkowym i
ketchupem - również smacznie), lub też same. Są świetne jako obiad lub jako przekąska czy drugie śniadanie.Teraz jest dobry sezon na takie cudeńka gdyż
cukinii jest pod dostatkiem, a smaży się... tak jak każde inne placki :)Składniki:4
cukinie4
marchewki2-3
jajka (w zależności od rozmiaru)6 łyżek
mąki1-2 ząbki
czosnku (w zależności od wielkości i intensywności)
Sól,
pieprz do smaku
Olej do smażeniaSposób przygotowania:
Cukinie i
marchewki dokładnie myjemy,
marchewki obieramy (
cukini nie trzeba) i ścierami na tarce o grubych oczkach. Do niech wciskamy ząbki
czosnku i dodajemy
sól i
pieprz do smaku. W miseczce roztrzepujemy
jajka i dolewamy do warzyw. Dodajemy
mąkę i wszystko dokładnie łączymy.Smażymy z obu na patelni aż uzyskają złotawy kolor. Ja użyłam do tego specjalnej patelni z 4 zagłębieniami aby formowały się idealne okrąglutkie placuszki.Gdy będą gotowe polecam odłożyć je na chwilę na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Tak jak
pisałam są idealne na przeróżne
pory dnia i w różnych kombinacjach z sosami i innymi potrawami.Serdecznie wam polecam!Smacznego :)