Wykonanie
przepis:5 łyżek
kaszy jaglanejpół szklanki puree z dynipół szklanki
jagódcynamonpół szklanki
mlekaewentualnie słodzidło (ja pominęłam i podałam z
miodem)do podania na wierzch: ciemne
winogronka, kostka
gorzkiej czekolady, pyłek pszczeli,
miódKaszę prażymy na suchej patelni, żeby nie była gorzka i gotujemy na gęsto. Kiedy
kasza wchłonie całą
wodę zalewamy jeszcze
mlekiem i zostawiamy pod przykryciem aż do wchłonięcia. Kiedy
kasza trochę ostygnie dodajemy
jagody, puree z dyni,
cynamon, ewentualnie słodzimy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy na górę
winogrona i zostawiamy na noc w lodówce. Rano pieczemy w 180 stopniach około 30min. Na wierzch wyłożyłam pokrojoną kostkę
gorzkiej czekolady, obsypałam pyłkiem pszczelim i oblałam
miodem.(Wbrew pozorom jaglanka nie jest jakoś bardzo zwarta, wygląd trochę oszukany, musiałam się namęczyć, żeby przełożyć ten kawałek na talerzyk :P)Dziś jaglana prawie jak ciasto! Żeby było bardziej jesiennie. Takiej jesieni potrzebowałam.Wreszcie cudowna pogoda i cudowne kolory :)No i przyszły tydzień wreszcie trochę luźniejszy, więc można zabrać się za
ciasteczka dyniowe!pytania?-ASKinstagramUdanej soboty! :)