ßßß Cookit - przepis na 86 Nie, to nie ciasto

86 Nie, to nie ciasto

nazwa

Wykonanie

przepis:
5 łyżek kaszy jaglanej
pół szklanki puree z dyni
pół szklanki jagód
cynamon
pół szklanki mleka
ewentualnie słodzidło (ja pominęłam i podałam z miodem)
do podania na wierzch: ciemne winogronka, kostka gorzkiej czekolady, pyłek pszczeli, miód
Kaszę prażymy na suchej patelni, żeby nie była gorzka i gotujemy na gęsto. Kiedy kasza wchłonie całą wodę zalewamy jeszcze mlekiem i zostawiamy pod przykryciem aż do wchłonięcia. Kiedy kasza trochę ostygnie dodajemy jagody, puree z dyni, cynamon, ewentualnie słodzimy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy na górę winogrona i zostawiamy na noc w lodówce. Rano pieczemy w 180 stopniach około 30min. Na wierzch wyłożyłam pokrojoną kostkę gorzkiej czekolady, obsypałam pyłkiem pszczelim i oblałam miodem.
(Wbrew pozorom jaglanka nie jest jakoś bardzo zwarta, wygląd trochę oszukany, musiałam się namęczyć, żeby przełożyć ten kawałek na talerzyk :P)
Dziś jaglana prawie jak ciasto! Żeby było bardziej jesiennie. Takiej jesieni potrzebowałam.
Wreszcie cudowna pogoda i cudowne kolory :)
No i przyszły tydzień wreszcie trochę luźniejszy, więc można zabrać się za ciasteczka dyniowe!
pytania?-ASK
instagram
Udanej soboty! :)
Źródło:http://cosilywhitekitchen.blogspot.com/2014/10/86-nie-to-nie-ciasto.html