ßßß Cookit - przepis na Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym

Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie tutaj nie było ale musicie mi wybaczyć, im bliżej godziny "0" tym ja mam mniej czasu. Myślę, że wszystko wróci do normy po 17 października i będziemy częściej się "spotykać".
Dzisiaj mam dla Was przepis na tort jakim uraczyłam urodzinowych gości mojego o mało co męża.
Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;)
Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie.
Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem a drugie już podczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne.
Zapraszam;)
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 czekolady gorzkie
500 g serka mascarpone
500 ml kremówki 36%
słoiczek powideł śliwkowych
Do nasączenia:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Do otynkowania:
2 gorzkie czekolady, każda po 100 g
100 g śmietany kremówki
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania białek stopniowo dodawać do nich cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalny. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem. Stopniowo dodawać je do ubitej piany i delikatnie mieszać. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać.
Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam).
Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W między czasie czekolady pokroić na mniejsze
kawałki. Dobrze ciepłą kremówką zalać czekoladę odczekać około 2-3 minuty i po tym czasie całość dokładnie wymieszać tak aby powstała gładka, lśniąca masa.
Wykonanie tortu: Na paterze bądź podkładzie cukierniczym ułożyć jeden blat, nasączyć go przygotowaną kawą. Blat wysmarować połową śliwkowego powidła a na to wyłożyć połowę kremu. Całość przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć do kawą, wysmarować resztą powidła i wyłożyć na niego krem. Całość przykryć 2 blatem biszkoptowym. Porządnie słodzić. Ganache nakładać na tort dopiero po porządnym schłodzeniu tortu.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/09/tort-smietankowy-z-czekolada-i-powidem.html