Wykonanie
Dawno mnie tutaj nie było ale musicie mi wybaczyć, im bliżej godziny "0" tym ja mam mniej czasu. Myślę, że wszystko
wróci do normy po 17 października i będziemy częściej się "spotykać".Dzisiaj mam dla Was przepis na tort jakim uraczyłam urodzinowych gości mojego o mało co
męża.Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;)Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami
czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem
śliwek, skomponowały się przepysznie.Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem a drugie już podczas imprezy urodzinowej w niekorzystnym świetlne.Zapraszam;)Składniki:4
jajkaszklanka
cukruszklanka
mąkiłyżka
octułyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:2
czekolady gorzkie500 g
serka mascarpone500 ml kremówki 36%słoiczek
powideł śliwkowychDo nasączenia:2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejDo otynkowania:2
gorzkie czekolady, każda po 100 g100 g
śmietany kremówkiWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania
białek stopniowo dodawać do nich
cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalny.
Żółtka utrzeć z
proszkiem do pieczenia i
octem. Stopniowo dodawać je do ubitej piany i delikatnie mieszać. Na koniec stopniowo dodawać przesianą
mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto
biszkoptowe.
Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.Krem:
Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z
serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać
cukier puder, wymieszać.Nasączenie: 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej
wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek
likieru kawowego (ja go nie użyłam).Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W
między czasie
czekolady pokroić na mniejszekawałki. Dobrze ciepłą kremówką zalać
czekoladę odczekać około 2-3 minuty i po tym czasie całość dokładnie wymieszać tak aby powstała gładka, lśniąca masa.Wykonanie
tortu: Na paterze bądź podkładzie cukierniczym ułożyć jeden blat, nasączyć go przygotowaną
kawą. Blat wysmarować połową
śliwkowego powidła a na to wyłożyć połowę kremu. Całość przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć do
kawą, wysmarować resztą powidła i wyłożyć na niego krem. Całość przykryć 2 blatem
biszkoptowym. Porządnie słodzić. Ganache nakładać na tort dopiero po porządnym schłodzeniu
tortu.

Smacznego ;)