Wykonanie
Dlaczego wypasiona? A dlatego, że do jej przygotowania potrzeba nam, aż 2 kg
jabłek ;)Przepis na nią dostałam od mamy. Ja jednak zmniejszyłam ilość
cukru do ciasta oraz zamieniłam
śmietanę na
jogurt naturalny. Pomimo tych drobnych zmian ciasto nie straciło na smaku, nadal jest przepyszne. Sama dość często wracam do tego przepisu.Wypasiona szarlotka jest idealnym
ciastem dla osób zabieganych, nie mających czasu, na jej przygotowanie wystarczy poświęcić tylko 60 minut a następnie delektować się jej wybornym smakiem. Oczywiście czas ten można skrócić i np dzień wcześniej przygotować ciasto.Mam nadzieję, że Szarlotka przypadnie Wam do gustu ;)Polecam bardzo :)

Przy okazji, chciałam Was prosić o głosy na mój tort. Bierze on udział w konkursie. Wystarczy wejść w link podany poniżej i pod zdjęciem dodać komentarz o treści "głosuję". Każdy oddany głos to szansa na wygraną a im ich więcej tym lepiej. Wygrana w tym konkursie byłaby dla mnie wspaniałym prezentem urodzinowym;) Za wszystkie głosy serdecznie dziękuję ;)https://www.facebook.com/491790344275424/photos/a.702776909843432 . 1073741830.491790344275424/737382653049524/?type=3&theaterSkładniki:4 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
jogurtu naturalnego3/4 kostki
masła (kostka 200 gram )3
żółtka2 kg
jabłekbułka tartaWykonanie:
Mąkę przesiać i posiekać z
masłem dodać
cukier i
proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać
żółtka z
jogurtem i dodać je do suchych składników. Wyrobić dokładnie ciasto i podzielić je na pół. Jedną połowę owinąć folią i wstawić na 30 minut do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć na jej spód ( blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia), ponakuwać widelcem. Spód ciasta podpiec w 200 stopniach przez 10 minut. W
między czasie
jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki (można w tym celu użyć tarki do jarzyn). Na podpieczony spód wyłożyć 2-3 łyżki
bułki tartej a na to przygotowane
jabłka. Wyciągnąć z zamrażalki 2 porcję ciasta i zetrzeć ją na grubych oczkach, wyłożyć na
owoce. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego ;)