Wykonanie
300 ml
orzechów220 g
mąki pszennej300 g
cukru2,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej6
jajek50 ml zimnej
wodyszczypta
soliWykonanie:
Orzechy zmielić, odstawić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich
wodę, zmiksować. Kolejno do masy
żółtkowej dodajemy zmielone
orzechy,
mąkę, szczyptę
soli oraz
kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno
białka. Gdy będą już gotowe dodajemy je do masy
żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Masa orzechowa:300 g
orzechówszklanka
mleka1/2 szklanki
cukrukostka
masłaWykonanie:
Orzechy obrać ze skórki i zmielić w maszynce na drobnych oczkach. Do garnuszka wsypać
cukier, dodać
mleko oraz
orzechy. Całość gotować do rozpuszczenia się
cukru (masa będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim
masłem.Masa kawowa:opakowanie
kawy cappuccino250 g
serka mascarpone250 ml kremówki 36%4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
cukier- wedle uznaniaWykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej
wody, pozostawić do przestygnięcia.
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z
kawą oraz
cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
serową. Gdy
żelatyna przestygnie, wlewać ją do masy cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce.