ßßß Cookit - przepis na Tort orzechowo- kawowy

Tort orzechowo- kawowy

nazwa

Wykonanie

300 ml orzechów
220 g mąki pszennej
300 g cukru
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 jajek
50 ml zimnej wody
szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą już gotowe dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.
Masa orzechowa:
300 g orzechów
szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
kostka masła
Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i zmielić w maszynce na drobnych oczkach. Do garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość gotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem.
Masa kawowa:
opakowanie kawy cappuccino
250 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
cukier- wedle uznania
Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Gdy żelatyna przestygnie, wlewać ją do masy cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/03/tort-orzechowo-kawowy.html