ßßß
Składniki:300 ml orzechów220 g mąki pszennej300 g cukru2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej6 jajek50 ml wodyszczypta soliWykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, całość miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Składniki masa orzechowa:30 dkg orzechówszklanka mleka1/2 szklanki cukru200 g masłaWykonanie: Orzechy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość dotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie jeszcze rzadka). Następnie masę zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Garnuszek należy postawić jeszcze na około 5 minut na ogień, następnie dokładnie wystudzić masę. Gdy będzie już chłodna ucieramy ją z kostką miękkiego masła.Składniki masa kawowa:opakowanie kawy cappuccino250 g serka mascarpone250 ml kremówki 36%4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodziecukier- wedle uznaniaWykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Gdy żelatyna przestygnie, wlewać ją do masy cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce.