Wykonanie
Przed wczoraj obchodziłam urodziny i własnie z tej okazji postanowiłam sobie sprawić torcik. Strasznie podobają mi się biało czarne
torty dlatego też mój urodzinowy był w tych kolorach.
Orzechowe biszkopty z kremem mocno
orzechowym i
kawowym, nasączone mocną
kawą- jak dla mnie niebo w gębie;)Polecam;)

Składniki:300 ml
orzechów220 g
mąki pszennej300 g
cukru2,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej6
jajek50 ml
wodyszczypta
soliWykonanie:
Orzechy zmielić, odstawić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich
wodę, zmiksować. Kolejno do masy
żółtkowej dodajemy zmielone
orzechy,
mąkę, szczyptę
soli oraz
kawę, całość miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno
białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy
żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Składniki masa orzechowa:30 dkg
orzechówszklanka
mleka1/2 szklanki
cukru200 g
masłaWykonanie:
Orzechy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wsypać
cukier, dodać
mleko oraz
orzechy. Całość dotować do rozpuszczenia się
cukru (masa będzie jeszcze rzadka). Następnie masę zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Garnuszek należy postawić jeszcze na około 5 minut na ogień, następnie dokładnie wystudzić masę. Gdy będzie już chłodna ucieramy ją z kostką miękkiego
masła.Składniki masa kawowa:opakowanie
kawy cappuccino250 g
serka mascarpone250 ml kremówki 36%4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
cukier- wedle uznaniaWykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej
wody, pozostawić do przestygnięcia.
Serek mascarpone dokładnie zmiksować z
kawą oraz z
cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
serową. Gdy
żelatyna przestygnie, wlewać ją do masy cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce.