ßßß Cookit - przepis na Czarno - biały tort

Czarno - biały tort

nazwa

Wykonanie

Przed wczoraj obchodziłam urodziny i własnie z tej okazji postanowiłam sobie sprawić torcik. Strasznie podobają mi się biało czarne torty dlatego też mój urodzinowy był w tych kolorach.
Orzechowe biszkopty z kremem mocno orzechowym i kawowym, nasączone mocną kawą- jak dla mnie niebo w gębie;)
Polecam;)
Składniki:
300 ml orzechów
220 g mąki pszennej
300 g cukru
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 jajek
50 ml wody
szczypta soli
Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodać do nich wodę, zmiksować. Kolejno do masy żółtkowej dodajemy zmielone orzechy, mąkę, szczyptę soli oraz kawę, całość miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.
Składniki masa orzechowa:
30 dkg orzechów
szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
200 g masła
Wykonanie: Orzechy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość dotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie jeszcze rzadka). Następnie masę zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Garnuszek należy postawić jeszcze na około 5 minut na ogień, następnie dokładnie wystudzić masę. Gdy będzie już chłodna ucieramy ją z kostką miękkiego masła.
Składniki masa kawowa:
opakowanie kawy cappuccino
250 g serka mascarpone
250 ml kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
cukier- wedle uznania
Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Gdy żelatyna przestygnie, wlewać ją do masy cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/03/czarno-biay-tort.html