Wykonanie
Drożdżowe ciasto, nadziane
czekoladą,
marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki.Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej
pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;)Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze od kupnych. Co prawda pączek nie należy do lekkich słodkości, jednak raz na jakiś czas można zjeść takiego prawdziwego domowego pączka. Przyznam, że te pieczone w piekarniku "pączki" to dla mnie nie pączki.A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Składniki:0,7 kg
mąki pszennej luksusowejpół szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół szklanki całych
jajek10 dag tłuszczu użyłam roztopionego
masłaszklanka
mleka5 dag
drożdżyszczypta
soliłyżka
octuolej,
smalec do smażenia
czekolada,
dżem do nadzienia

Wykonanie: Z 5 dag
drożdży i 1,5 łyżki
mleka robimy rozczyn, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Mąkę i
cukier przesiewamy. Do
mąki dodawać po kolei
cukier,
jajka, resztę
mleka, szczyptę
soli,
ocet,
masło oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wykroić
okręgi, odłożyć na stolnice obsypaną
mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
Smalec przełożyć do garnka z małą średnicą, dodać łyżkę
octu (aby pączki nie wchłaniały tłuszczu.) Smażyć w temperaturze 175 stopni na małym ogniu. Usmażone pączki odkładać na ręcznik kuchenny aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziać po całkowitym ostygnięciu.Smacznego;)
