ßßß
Składniki:700 gram mąki pszennejpół opakowania drożdży2, 5 szklanki mleka 2%2 jajka4 łyżki oliwy z oliwek2 szczypty soli4 łyżki cukruopcjonalnie: jabłka, banany inne owoce, cukier puder do posypaniaWykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka, dodać mąkę i pozostawić do wyrośnięcia. W misce połączyć resztę produktów oraz wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Konsystencją ma ono przypominać bardzo gęstą śmietanę. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe nakładać je za pomocą łyżki na rozgrzane na patelni klarowane masło.Jeżeli chcemy przygotować racuchy z jabłkami bądź innymi owocami, kawałki owoców należy umaczać w wyrośniętym cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron.Smacznego;)