Wykonanie
Szczerze powiedziawszy na dzisiejszy obiad planowałam coś innego ale niestety nie dostałam w sklepie jednego składnika no i musiałam na szybko wymyślić coś innego. Wybór padł na racuchy, swoją
drogą dawno ich nie jedliśmy. Placuszki są pyszne, miękkie, chrupiące i puchate, jednym słowem niebo w gębie;) Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, nawet tym wybrednym. Ja przyrządzam je przeważnie z
jabłkami ale równie wybornie smakują z
bananami a także same podane np z
dżemem czy z
czekoladą. Polecam bardzo;)

Składniki:700 gram
mąki pszennejpół opakowania
drożdży2, 5 szklanki
mleka 2%2
jajka4 łyżki
oliwy z oliwek2 szczypty
soli4 łyżki
cukruopcjonalnie:
jabłka,
banany inne
owoce,
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie
mleka, dodać
mąkę i pozostawić do wyrośnięcia. W misce połączyć resztę produktów oraz wyrośnięte
drożdże, wyrobić ciasto. Konsystencją ma ono przypominać bardzo gęstą
śmietanę. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe nakładać je za pomocą łyżki na rozgrzane na patelni klarowane
masło.Jeżeli chcemy przygotować racuchy z
jabłkami bądź innymi
owocami, kawałki
owoców należy umaczać w wyrośniętym cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron.Smacznego;)