ßßß Cookit - przepis na Chleb mleczny na zakwasie

Chleb mleczny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Po przepisie na zakwas, czas na chlebek. Smaczny, pięknie pachnący i na dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin .
Składniki:
szklanka zakwasu żytniego
2/3 szklanki mleka ciepłego
1/4 szklanki wody niegazowanej
1 łyżka cukru
2 łyżki roztopionego masła
0,5 łyżki soli
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
łyżeczka drożdży instant
Do posmarowania:
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
ulubione nasiona
Wykonanie : Zakwas wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki cieplej wody, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić. Resztę mąki mieszamy z solą, drożdżami i przygotowanym wcześniej zakwasem. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło. Gotowe ciasto pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie go przerabiamy rękoma i wkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy sezamem, makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź podsypujemy mąką i energicznie ale delikatnie przekładamy bochenki z koszyczków na tą właśnie blaszkę. Jeżeli mamy zamiar piec bochenki w foremce wtedy wkładamy je w foremce do nagrzanego piekarnika. Bochenki pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu głuchy dźwięk.
Moje bochenki wyrastały w koszyku 0 . 8 kg i 0 . 6.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/05/chleb-mleczny-na-zakwasie.html