ßßß
Składniki:szklanka zakwasu żytniego2/3 szklanki mleka ciepłego1/4 szklanki wody niegazowanej1 łyżka cukru2 łyżki roztopionego masła0,5 łyżki soli3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowejłyżeczka drożdży instantDo posmarowania:1 jajko2 łyżki słodkiej śmietankiulubione nasionaWykonanie : Zakwas wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki cieplej wody, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić. Resztę mąki mieszamy z solą, drożdżami i przygotowanym wcześniej zakwasem. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone, przestudzone masło. Gotowe ciasto pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie go przerabiamy rękoma i wkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł i pozostawiamy do wyrośnięcia.Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy sezamem, makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź podsypujemy mąką i energicznie ale delikatnie przekładamy bochenki z koszyczków na tą właśnie blaszkę. Jeżeli mamy zamiar piec bochenki w foremce wtedy wkładamy je w foremce do nagrzanego piekarnika. Bochenki pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu głuchy dźwięk.Moje bochenki wyrastały w koszyku 0 . 8 kg i 0 . 6.