Wykonanie
Po przepisie na zakwas, czas na chlebek. Smaczny, pięknie pachnący i na dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania
chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin .
Składniki:szklanka zakwasu żytniego2/3 szklanki
mleka ciepłego1/4 szklanki
wody niegazowanej1 łyżka
cukru2 łyżki roztopionego
masła0,5 łyżki
soli3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej chlebowejłyżeczka
drożdży instantDo posmarowania:1
jajko2 łyżki słodkiej
śmietankiulubione nasionaWykonanie : Zakwas wymieszać z ciepłym
mlekiem.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki cieplej
wody, dodać łyżkę
cukru i 3 łyżki
mąki, wymieszać, odstawić. Resztę
mąki mieszamy z
solą,
drożdżami i przygotowanym wcześniej zakwasem. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo rozpuszczone, przestudzone
masło. Gotowe ciasto pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie go przerabiamy rękoma i wkładamy do opruszonego
mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z
ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby
chleb nam nie sechł i pozostawiamy do wyrośnięcia.Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym
jajkiem ze
śmietanką i posypujemy
sezamem,
makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź podsypujemy
mąką i energicznie ale delikatnie przekładamy bochenki z koszyczków na tą właśnie blaszkę. Jeżeli mamy zamiar piec bochenki w foremce wtedy wkładamy je w foremce do nagrzanego piekarnika. Bochenki pieczemy przez pierwsze 10 minut w temperaturze 240 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowy
chleb powinien wydawać po postukaniu głuchy dźwięk.Moje bochenki wyrastały w koszyku 0 . 8 kg i 0 . 6.