Wykonanie
Kiedy zauważyłam w dniu dzisiejszym wysyp
chlebów na blogach, postanowiłam też upiec
chleb. Wybór już dawno był dokonany, odpowiednie składniki zakupione(dziękuję Tatter za pomoc:)) a Światowy Dzień
Chleba, to wspaniała okazja, której po prostu nie wypadało ominąć. Przepis na ten prosty i smaczny
chleb z ziemniaczanymi
płatkami znalazłam na blogu Tatter o
chlebie .W wypiekach
chlebów jestem na etapie przedszkolnym. Mam za sobą zaledwie kilka mniej lub bardziej udanych
chlebów i to
drożdżowych. Cierpliwie jednak czekam i udoskonalam się w drożdzach a w przyszłości wcale nie wykluczam, że sięgnę po zakwas. Przygotowanie tego
chleba nie sprawiło mi żadnych trudności. Z łatwością się zagniótł, pięknie rósł i zgrabnie dał się uformować, choć oczywiście zawsze mogło być lepiej.
Chleb ładnie wyrósł i wyszedł bardzo smaczny.
450 g białej
pszennej mąki chlebowej50 g
płatków ziemniaczanych1 łyżeczka
drożdzy instant20 g
masła1/2 łyżeczki
cukru10 g
soli120 g
mleka200 g
wody1
jajkoMąkę mieszamy z
płatkami ziemniaczanymi i
drożdzami. Stopniowo dodajemy resztę składników i zagniatamy dość luźne ciasto(robił to za mnie hak). Zostawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. Odgazowujemy i formujemy bochenek. Zostawiamy do wyrośnięcia w koszu na 40 min.Pieczemy w piekarniku w temp 240 st C przez 10 min, zmniejszamy do 220 st C i pieczemy jeszcze 20 min po czym dopiekamy w 200 st C przez 5 min.