Wykonanie
Mięciutka babka, z ciągnącymi się w środku
krówkami. Idealna nie tylko na Wielkanoc. My byliśmy nią zachwyceni;) Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu.

Składniki:260 gram
mąki pszennej250 gram
masła200 gram
cukru do wypieków200 gram
krówekłyżka
cukru waniliowego6
jajek18 łyżek
ajerkoniaku10 łyżek
oleju1.5 łyżeczki
proszku do pieczenianiepełna łyżka
wodyWykonanie:
Masło,
olej,
cukier waniliowy,
ajerkoniak i drobny
cukier do wypieków gotować przez 10 minut. Masę ostudzić, odlać pół szklanki i odstawić.Do wystudzonej mieszanki dodać
żółtka i delikatnie wymieszać. Z
białek ubić pianę i powoli dodać do masy.
Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1
krówka na 4 części)
krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź
czekoladą.Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie