ßßß
Składniki:260 gram mąki pszennej250 gram masła200 gram cukru do wypieków200 gram krówekłyżka cukru waniliowego6 jajek18 łyżek ajerkoniaku10 łyżek oleju1.5 łyżeczki proszku do pieczenianiepełna łyżka wodyWykonanie: Masło, olej, cukier waniliowy, ajerkoniak i drobny cukier do wypieków gotować przez 10 minut. Masę ostudzić, odlać pół szklanki i odstawić.Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę i powoli dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy, całość delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki (np. 1 krówka na 4 części)krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie