Wykonanie

Pyszne, delikatna babka z ciągnącymi się w środku
krówkami. Czy jesteście w stanie się jej oprzeć? Ja nie byłam... Często
krówki zastępuję startą
czekoladą - jako babka straciatella również jest wyborna.Składniki:170 g drobnego
cukru do wypieków250 g
mąki pszennej150 g
cukierków krówek150 g
masła125 ml
ajerkoniaku4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukierki pokroić na niewielkie kawałki.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać
jajka (całe), ucierając po każdym dodaniu. Ciągle miksując wlewać
ajerkoniak. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na końcu delikatnie wmieszać posiekane
krówki.Ciasto przelać do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką keksówki, lub - lepiej - formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.* Uwaga:
krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze oprószona
mąką, by się do niej nie przykleiły.Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).Przepis Adrianny z MniamMniam.