ßßß
Pyszne, delikatna babka z ciągnącymi się w środku krówkami. Czy jesteście w stanie się jej oprzeć? Ja nie byłam... Często krówki zastępuję startą czekoladą - jako babka straciatella również jest wyborna.Składniki:170 g drobnego cukru do wypieków250 g mąki pszennej150 g cukierków krówek150 g masła125 ml ajerkoniaku4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka (całe), ucierając po każdym dodaniu. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na końcu delikatnie wmieszać posiekane krówki.Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki, lub - lepiej - formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.* Uwaga: krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze oprószona mąką, by się do niej nie przykleiły.Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-).Przepis Adrianny z MniamMniam.