ßßß Cookit - przepis na Babka z ajerkoniakiem i krówkami

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatna babka z ciągnącymi się w środku krówkami. Czy jesteście w stanie się jej oprzeć? Ja nie byłam... Często krówki zastępuję startą czekoladą - jako babka straciatella również jest wyborna.
Składniki:
170 g drobnego cukru do wypieków
250 g mąki pszennej
150 g cukierków krówek
150 g masła
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka (całe), ucierając po każdym dodaniu. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na końcu delikatnie wmieszać posiekane krówki.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki, lub - lepiej - formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.
* Uwaga: krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze oprószona mąką, by się do niej nie przykleiły.
Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-).
Przepis Adrianny z MniamMniam.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-ajerkoniakiem-i-krowkami