Wykonanie

Przepis z tej strony.Składniki:ciasto200 g
masła280 g
mąki pszennej (podzielić na 260 g + 3 łyżki) + dodatkowo 1 łyżka180 g
cukru5
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
ajerkoniaku100 g kruchych
krówek pokrojonych w drobne kawałkiszczypta
solipolewa100 g
masła100 g
śmietany kremówki 30 %100 g
brązowego cukruMąkę przesiać (260 g) i wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą. Pozostałe 20 g czystej
mąki (3 łyżki) odstawić. Pokrojone
krówki wymieszać z dodatkową 1 łyżką
mąki.
Masło utrzeć z
cukrem, dodawać stopniowo po jednym
jajku-przy dodawaniu 4.
jajka wsypać 1 łyżkę
mąki, a przy 5. dodać 2 łyżki
mąki. Do ciasta dodać resztę
mąki wymieszaną wcześniej z proszkiem i
solą. Wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać
krówki i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Babkę odstawić do przestygnięcia. Składniki na polewę przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, mieszać, aż masa zacznie wrzeć i gotować ją jeszcze około 10-12 minut, aż zgęstnieje. Gotową polewą polać babkę.Smacznego! :)