ßßß
Przepis z tej strony.Składniki:ciasto200 g masła280 g mąki pszennej (podzielić na 260 g + 3 łyżki) + dodatkowo 1 łyżka180 g cukru5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki ajerkoniaku100 g kruchych krówek pokrojonych w drobne kawałkiszczypta solipolewa100 g masła100 g śmietany kremówki 30 %100 g brązowego cukruMąkę przesiać (260 g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Pozostałe 20 g czystej mąki (3 łyżki) odstawić. Pokrojone krówki wymieszać z dodatkową 1 łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym jajku-przy dodawaniu 4. jajka wsypać 1 łyżkę mąki, a przy 5. dodać 2 łyżki mąki. Do ciasta dodać resztę mąki wymieszaną wcześniej z proszkiem i solą. Wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać krówki i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Babkę odstawić do przestygnięcia. Składniki na polewę przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, mieszać, aż masa zacznie wrzeć i gotować ją jeszcze około 10-12 minut, aż zgęstnieje. Gotową polewą polać babkę.Smacznego! :)