ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo- wiśniowy

Tort czekoladowo- wiśniowy

nazwa

Wykonanie

Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni.
Składniki:
5 jajek
187 ml drobnego cukru do wypieków
166 ml mąki pszennej
83 ml kakao
Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników.
Krem czekoladowo wiśniowy:
300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości
500 ml kremówki 36 %
500 gram serka mascarpone
5 łyżek przesianego cukru pudru
300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał)
Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników.
Spirytus z wiśni można wykorzystać do naponczowania tortu.
Przepis na tortownice 20 cm
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/04/tort-czekoladowo-wisniowy.html