Moja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowychwiśni.Składniki:5 jajek187 ml drobnego cukru do wypieków166 ml mąki pszennej83 ml kakaoWykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników.Krem czekoladowowiśniowy:300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości500 ml kremówki 36 %500 gram serka mascarpone5 łyżek przesianego cukru pudru300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał)Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serekmascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholuwiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników.Spirytus z wiśni można wykorzystać do naponczowania tortu.Przepis na tortownice 20 cm