Wykonanie
Cukinii w ogródku mamy tyle, że spokojnie możemy nią wykarmić małą armię. Ostatnio napadła mnie wygłodniała grupa znajomych i zażądała szybkiej zupy. Nie pozostało mi nic innego, jak ją zrobić. :)

Składniki:1 kg
cukinii2
kalarepy200g
groszku (ja użyłam konserwowego)1 ząbek
czosnku1,5 litra
bulionu warzywnego2 łyżki posiekanego
oreganosól morska,
pieprzsos sojowyszklanka
ziaren słonecznikaPrzygotowanie:
Cukinie i
kalarepy obrać i pokroi na kawałki, wrzucić do
bulionu i gotować ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Dodać obrany i posiekany ząbek
czosnku.Jeśli używamy
groszku konserwowego, to wrzucić pod koniec gotowania, świeży
groszek wrzucić na początku z resztą warzyw.Dodać
oregano.Doprawić
solą,
pieprzem, dodać odrobinę
sosu sojowego.Na końcu całą zupę zmiksować przy pomocy blendera.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, dodawać do nalanej w miseczki zupy.
