ßßß Cookit - przepis na Aksamitny krem z cukinii, kalarepy i groszku z prażonym słonecznikiem

Aksamitny krem z cukinii, kalarepy i groszku z prażonym słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Cukinii w ogródku mamy tyle, że spokojnie możemy nią wykarmić małą armię. Ostatnio napadła mnie wygłodniała grupa znajomych i zażądała szybkiej zupy. Nie pozostało mi nic innego, jak ją zrobić. :)
Składniki:
1 kg cukinii
2 kalarepy
200g groszku (ja użyłam konserwowego)
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego oregano
sól morska, pieprz
sos sojowy
szklanka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Cukinie i kalarepy obrać i pokroi na kawałki, wrzucić do bulionu i gotować ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Dodać obrany i posiekany ząbek czosnku.
Jeśli używamy groszku konserwowego, to wrzucić pod koniec gotowania, świeży groszek wrzucić na początku z resztą warzyw.
Dodać oregano.
Doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę sosu sojowego.
Na końcu całą zupę zmiksować przy pomocy blendera.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, dodawać do nalanej w miseczki zupy.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2015/08/aksamitny-krem-z-cukinii-kalarepy-i.html