Wykonanie
Pyszna wegańska zapiekanka, świetna jako obiad, idealnie się też nada jako kolacja dla gości. :)

Składniki:300g
makaronu penne4 duże
pomidorypół szklanki
czerwonej soczewicycebula2 ząbki
czosnkugarść
rukoliok 5
pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Soczewicę zalać szklanką
wody i gotować na małym ogniu do miękkości.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić, dodać do
cebuli i
czosnku i dusić pod przykryciem kilka minut.
Soczewicę wymieszać wraz z składnikami na patelni.
Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z zawartością patelni, zapiekac w 180' przez 10 minut.Na wierzchu zapiekanki ułożyć liście
rukoli i przekrojonych na pół
pomidorków.

