Wykonanie
To moje pierwsze bułeczki i jestem z nich niesamowicie dumna! Przepis, który znalazłam na tym blogu nie jest zbyt skomplikowany, wykonanie nie sprawiło mi trudności. :) Przy formowaniu bułeczek trzeba zdecydować jaki efekt chce się uzyskać. Ja postawiłam na małe bułeczki, ale można też upiec większe, standardowej wielkości
bułki.

Składniki (na 12 bułeczek):250g
mąki orkiszowej typ 700250g
mąki pszennej typ 50025g świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
solipłaska łyżeczka słodzika (
ksylistolu,
stewii)3 łyżki
oliwy z oliwekciepła
woda (ok 250 ml)
jajko do posmarowania
sezam do posypaniaPrzygotowanie:
Drożdże pokruszyć, wrzucić do miski, dodać 50 ml ciepłej
wody i 50 g
mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Po jakimś czasie (u mnie ok 15 minut) do zaczynu dodać resztę przesianej
mąki,
sól, słodzik, wyrabiać ciasto stopniowo dodając
wody. Dodać
olej i z ciasta uformować kulę. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż kula podwoi swoją objętość (ok 20 min).Z ciasta formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
sezamem.Zostawić chwilę do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut (termoobieg).
