ßßß
Składniki (na 3 porcje):300g truskawek (można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, wiśniami, malinami, itd.)2 łyżki ksylitolu lub innego zamiennika cukru (np. można użyć cukru trzcinowego, stewii, itd.)*ksylitol podajemy dzieciom powyżej 3 roku życia1 szklanka wody3 łyżeczki skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:1. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zalać pół szklanką wody, dodać zamiennik cukru i gotować kilka minut, aż truskawki będą całkowicie miękkie. Ostudzić i następnie całość (razem z wodą) zmiksować/zblendować.2. Do pół szklanki wody (zimnej, może być z kranu) dodać skrobię i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.3. Zmiksowaną masę zagotować i dodać wodę ze skrobią, cały czas mieszając aż do ponownego zagotowania. Masa stanie się po chwili gęsta.Jeżeli chcemy, aby kisiel był bardziej gęsty należy ponownie dodać skrobię (1 łyżeczkę) rozpuszczoną w wodzie (ale już w małej ilości ok. 40-50ml).Podawać na ciepło lub na zimno.