Wykonanie
Chcąc przytoczyć Wam skład
kisielu w proszku, tzw. gotowca ze sklepu, natknęłam się na ciekawy artykuł o tym słodkim przysmaku. Zachęcam do przeczytania, bo autor wnikliwie przeanalizował składy
kisieli znanych producentów i ostatecznie nazwał je bezwartościowymi, z czym się całkowicie zgadzam. Warto pomyśleć o tym szczególnie jak podajemy ten "
owocowy" deserek dzieciom. Czy nie lepiej poświęcić kilka minut więcej i podać coś faktycznie wartościowego, pełnego witamin?
Składniki (na 3 porcje):300g
truskawek (można zastąpić innymi
owocami, np.
jagodami,
wiśniami,
malinami, itd.)2 łyżki
ksylitolu lub innego zamiennika
cukru (np. można użyć
cukru trzcinowego,
stewii, itd.)*
ksylitol podajemy dzieciom powyżej 3 roku życia1 szklanka
wody3 łyżeczki
skrobi kukurydzianejPrzygotowanie:1.
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zalać pół szklanką
wody, dodać zamiennik
cukru i gotować kilka minut, aż
truskawki będą całkowicie miękkie. Ostudzić i następnie całość (razem z
wodą) zmiksować/zblendować.2. Do pół szklanki
wody (zimnej, może być z kranu) dodać
skrobię i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.3. Zmiksowaną masę zagotować i dodać
wodę ze
skrobią, cały czas mieszając aż do ponownego zagotowania. Masa stanie się po chwili gęsta.Jeżeli chcemy, aby
kisiel był bardziej gęsty należy ponownie dodać
skrobię (1 łyżeczkę) rozpuszczoną w wodzie (ale już w małej ilości ok. 40-50ml).Podawać na ciepło lub na zimno.