Wykonanie
Dla wszystkich wielbicieli
kisielu, bardzo owocowa, domowa wersja tego przysmaku. Bez dodatku
cukru, barwników, aromatów itp. Sama natura. Cudowny, bardzo
owocowy smak. Ja od zawsze uwielbiałam wszelakie
kisiele, nawet te, które nie miały zbyt określonego smaku, a takowe tylko bywały w czasach mojego dzieciństwa. Nie wiem co takiego ma w sobie ten deser, że dla mnie jest on wprost magiczny. I być może ta niezaspokojona tęsknota za takim jego smakiem, powoduje, że nadal przygotowuję go, choć teraz już głównie dla siebie, gdyż moje najmłodsze dziecię, nie podziela niestety mojego entuzjazmu, choć surowe
owoce wprost pożera.Ot, to taka mała przyjemność dla mamusi... :-)Składniki na 4 porcje:- 350g odszypułkowanych
truskawek (lub innych świeżych
owoców)- 50-60g
ksylitolu (lub
cukru)- 45 g
mąki (
skrobi) ziemniaczanej (lub 40g
skrobi kukurydzianej)- 500ml
wodyTruskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać 400ml
wody, dodać
ksylitol (lub
cukier) i zagotować.
Do pozostałej
wody wsypać
mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzić. Rozrobioną
mąkę z
wodą wlewamy do gotujących się
owoców i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.1 minuty i rozlewamy do pucharków. Mnie osobiście najbardziej smakuje taki jeszcze ciepły, choć nie pogardzę także zimnym, z lodówki, nawet na drugi dzień.
Smacznego :-)