Wykonanie
Kompot to polska specjalność, w takiej formie nie znajdziesz go w żadnej innej kuchni świata. W kuchni niemieckiej egzystuje co prawda kompott, a we francuskiej compote, ale jest to bardzo gęsty, słodki deser
owocowy i raczej nie nadaje się do picia.Kompot to nic innego jak odwar z
owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie. Ten tradycyjny polski
napój za sprawą kartonikowych
soków i gotowych
napojów stał się dzisiaj reliktem minionej epoki, na szczęście jednak działkowicze i właściciele drzewek
owocowych ratują tradycję picia tego zdrowego
napoju.Trzeba wiedzieć, że kartonikowe
soki to produkt o wysokim stopniu przetworzenia, ponieważ wytwarzane są z koncentratów, z dodatkiem barwników i środków konserwujacych. Zakwaszają organizm, są po prostu szkodliwe dla naszego zdrowia. Dodatkowo mocno słodzone, zatem bardzo kaloryczne.Przygotowanie kompotu jest bardzo proste i szybkie. Właśnie ta prostota to tajemnica jego smaku.Sierpień to pełnia sezonu
owocowego, zachęcam do gotowania kompotów. Teraz gdy w moim ogrodzie dojrzewają pierwsze
brzoskwinie i
morele, rozpoczął się również zbiór
jeżyn codziennie gotuje gar kompotu. Schłodzony smakuje wyśmienicie.Jeśli
cukier zamienisz na
ksylitol to kompot stanie sie super zdrowym
napojem. Polecam, a zapach unoszący się w kuchni w trakcie gotowania to dodatkowa nagroda.Składniki:500-800 g
owoców2 l
wody2-3 łyżki
ksylitolu lub
cukruWykonanie:Starannie umyć
owoce,
brzoskwinie pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
Jeżyny pozbawić szypułek.Włożyć do garnka i zalać zimną
wodą, wsypać
ksylitol (
cukier) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bardzo krótko, dosłownie kilka minut, tak by nie rozgotować
owoców. Następnie wyłączam ogień i pozostawiam garnek na płycie, a kompocik sobie bulgocze i nabiera pięknego koloru.Przelać do dzbanka i schłodzić w lodówce.
Owoce z kompotu mogą stanowić smaczny deser. Ja wprawdzie za nimi nie przepadam, ale mąż chętnie wyjada
owoce z kompotu. Smacznego!