ßßß Cookit - przepis na SOK, SYROP Z CZARNEGO BZU, HYĆKI

SOK, SYROP Z CZARNEGO BZU, HYĆKI

nazwa

Wykonanie

Moje tegoroczne zapasy zimowe wzbogaciły się o kolejny sok, właściwie to bardziej syrop, z owoców czarnego bzu (hyćki, hyczki). Przepisów na ten zdrowy sok jest wiele, ja swój przygotowałam bazując po trochu z różnych, zmniejszając jednak ilość cukru i pomijając cytrynę. My uwielbiamy smak hyćki (pamiętny smak dzieciństwa), więc nie chciałam go zabijać cytryną, gdy komuś przeszkadza jej smak, to zawsze może sobie cytrynę dodać już przed samym spożyciem. Na rynku jest dostępnych dużo preparatów na bazie owoców czarnego bzu, sama często korzystałam choćby z syropu na wzmocnienie odporności "Sambucol", kupowałam też sok z czarnego bzu bez dodatku cukru i innych substancji słodzących w aptece. Od tego jesieni mam swój własny sok z dodatkiem ksylitolu, a jakże, jak zdrowo, to zdrowo na maxa.
Przy okazji dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy, o których wcześniej nie miałam pojęcia: m.in.to, że należy zbierać tylko owoce dojrzałe- bardzo ciemne, a podczas przygotowywania przetworów odrzucać wszystkie niedojrzałe, czyli zielone i czerwone owoce, które to zawierają sambunigrynę- toksynę, która uwalnia cyjanowodór i może powodować objawy złego samopoczucia, m.in. mdłości, wymioty i silne osłabienie. Toksyna znajduje się głównie w pestkach.
Pamiętajmy by nie spożywać świeżych, nieprzetworzonych owoców i kwiatów czarnego bzu. Poddane obróbce termicznej, mrożone, suszone są już bezpieczne.
Nigdy nie zjadamy również zdrewniałych gałązek (pokrytych korą), stężenie toksyn jest w nich zbyt wysokie (gałązki od owoców i kwiatów nie są zdrewniałe). Najlepiej zrywać owoce z krzewów rosnących z dala od głównych dróg i ulic.
Dojrzałe owoce zawierają bardzo cenne składniki, m.in. witaminę C, witaminy z grupy B i olejki eteryczne. Działają one przede wszystkim napotnie, przeciwbólowo oraz udrażniają górne drogi oddechowe. Przy katarach, słabej odporności organizmu, taki syrop jest niezastąpiony.
Składniki:
- 1kg obranych owoców czarnego bzu (same kulki, bez gałązek)
- 350-400g ksylitolu lub cukru
- 2 szklanki wody (0,5l)
Gałązki czarnego bzu umyć, z każdej oberwać tylko dojrzałe (czarne) owoce, wszystkie zielone i czerwone odrzucamy. Najlepiej dłońmi w rękawicach (owoce bardzo brudzą), można sobie także pomóc widelcem. Ja odrywałam (a właściwie to my- miałam tego sporo, bo aż 6,5kg po obraniu) kulki ręcznie, tak by nie było żadnych gałązek i niedojrzałych owoców. Oberwane owoce
umieszczamy w garnku, można dodać do nich małą część ksylitolu lub cukru i dokładnie wymieszać. Ja dodałam ok.80g na kilogram owoców, ale nie jest to konieczne, bowiem bez podgrzania trudno, by owoce same puściły sok. Garnek z owocami wstawiamy na palnik, wlewamy 1/2 wody i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka (ok.10 minut), co jakiś czas mieszając. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W trakcie owoce pękają i puszczają sok.
Po tym czasie owoce przecieramy przez sito, a otrzymany sok zlewamy do dużego garnka, dolewamy pozostałą wodę i dosypujemy cały lub pozostały ksylitol (lub cukier), gdy zasypywaliśmy nim owoce i mieszając zagotowujemy całość. Gotujemy na małym palniku ok.15 minut. Następnie gotowy sok wlewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, słoiki zakręcamy i umieszczamy w garnku z gorącą wodą (sięgającą do ok.1/2 wysokości słoi), garnek zamykamy i zagotowujemy. Gotujemy na średnim palniku ok.15 minut.
Następnie słoiki wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Taki soczek świetnie smakuje z gorącą wodą lub jako dodatek do herbaty.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/10/sok-syrop-z-czarnego-bzu-z-hycki.html