ßßß
 
            
         Składniki (5 porcji):serek mascarpone 250gjogurt naturalny 400mlszklanka truskawekskrobia kukurydziana 1 płaska łyżkazamiennik cukru (ja użyłam stewii w proszku)jakieś chrupiące musli/ granolaPrzygotowanie:Mus truskawkowy:Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zalać pół szklanką wody, dodać zamiennik cukru * i gotować kilka minut, aż truskawki będą całkowicie miękkie. Przestudzić i następnie całość (razem z wodą) zmiksować/zblendować. Następnie do 1/4 szklanki wody (zimnej, może być z kranu) dodać skrobię i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Zmiksowaną masę truskawkową zagotować i dodać wodę ze skrobią, cały czas mieszając aż do ponownego zagotowania. Masa stanie się po chwili lekko gęsta.Krem:Serek mascarpone oraz jogurt przełożyć do miski, dodać zamiennik cukru * i zmiksować chwilę do uzyskania konsystencji kremu.Warstwa dolna:Na dno wsypujemy jakieś chrupiące musli, granolę itp. (ja użyłam chrupiącej pszenicy z migdałami i melasą firmy Ekoprodukt) - ok. 1-2 łyżki* ilość zależy od rodzaju zamiennika i producenta, najlepiej dodawać stopniowo lub pod koniec przygotowywania i spróbować czy smak nam odpowiada)Uwaga: deser podajemy świeży aby musli pozostało chrupiące :)
Składniki (5 porcji):serek mascarpone 250gjogurt naturalny 400mlszklanka truskawekskrobia kukurydziana 1 płaska łyżkazamiennik cukru (ja użyłam stewii w proszku)jakieś chrupiące musli/ granolaPrzygotowanie:Mus truskawkowy:Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zalać pół szklanką wody, dodać zamiennik cukru * i gotować kilka minut, aż truskawki będą całkowicie miękkie. Przestudzić i następnie całość (razem z wodą) zmiksować/zblendować. Następnie do 1/4 szklanki wody (zimnej, może być z kranu) dodać skrobię i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Zmiksowaną masę truskawkową zagotować i dodać wodę ze skrobią, cały czas mieszając aż do ponownego zagotowania. Masa stanie się po chwili lekko gęsta.Krem:Serek mascarpone oraz jogurt przełożyć do miski, dodać zamiennik cukru * i zmiksować chwilę do uzyskania konsystencji kremu.Warstwa dolna:Na dno wsypujemy jakieś chrupiące musli, granolę itp. (ja użyłam chrupiącej pszenicy z migdałami i melasą firmy Ekoprodukt) - ok. 1-2 łyżki* ilość zależy od rodzaju zamiennika i producenta, najlepiej dodawać stopniowo lub pod koniec przygotowywania i spróbować czy smak nam odpowiada)Uwaga: deser podajemy świeży aby musli pozostało chrupiące :)
