Wykonanie
Gołąbki to w naszej rodzinie jedna z ulubionych potraw. Co zrobić, kiedy wegetarianka też ma na nie ochotę? Jako mama codziennie muszę stawiać czoła podobnym wyzwaniom i
póki co...
daję radę :)

Składniki (4 sztuki):100g
ryżu4 liście
kapusty2
jajka4 łyżeczki
przecieru pomidorowegosól morska,
pieprzszklanka
wody1 łyżeczka jarzynki+ biała nitkaPrzygotowanie:
Ryż ugotować, ostudzić.Liście
kapusty zamoczyć we wrzątku na ok 2 minuty.Do ostudzonego
ryżu wbić
jajka, 1 łyżeczkę
przecieru pomidorowego,
sól i
pieprz do smaku, dobrze wymieszać.Na ostudzone liście nakładać
ryż, zawijać z każdej strony.Zawinięte gołąbki dodatkowo owinąć białą nitką.Gołąbki obsmażyć z dwóch stron na patelce na łyżce
oleju.Przygotować sos:W garnuszku zagotować
wodę z przecierem (3 łyżeczki), jarzynką, szczyptą
soli i
pieprzu.Gołąbki przełożyć z patelki do garnka z sosem, gotować pod przykryciem ok 10 minut.