Wykonanie
Zielona
kawa to nic innego jak ziarna
kawy przed procesem palenia . Inaczej mówiąc to ta sama
kawa, którą pijemy od wieków, tylko przed obróbką termiczną, która nadaje ziarnom brązowy kolor i specyficzny aromat i smak. Zielona
kawa ma charakterystyczny cierpki posmak i w niczym nie przypomina smaku „małej czarnej” o poranku. Przypomina bardziej zieloną
herbatę.
Surowe ziarna
kawy mają dużą zawartość kwasu chlorogenowego, który niestety prawie całkowicie zanika w procesie palenia. Obniża on przyswajanie węglowodanów do
krwi, poprawiając metabolizm glukozy w organizmie. Sprawia to, że nie mamy "napadów" głodu. Pierwsze badania nad ekstraktem z zielonej
kawy przeprowadzono pod kątem zapobiegania cukrzycy typu 2, a przy okazji odkryto, że wyciąg z zielonej
kawy korzystnie wpływa również na utratę masy ciała . Wniosek z tego był taki, że zaburzenia właściwego metabolizmu glukozy często tłumaczą nadwagę i otyłość. Dodatkowo zawartość wspomnianego kwasu chlorogenowego oraz licznych antyoksydantów wpływa również korzystnie na nasze zdrowie, nie tylko na sylwetkę. Dotychczasowe badania wykazują, że wyciąg z zielonej
kawy może: zmniejszyć ryzyko cukrzycy, pozytywnie wpływać na kondycję
serca, obniżać cholesterol we
krwi, działać przeciwbakteryjnie i antywirusowo, obniżać ryzyko rozwoju marskości wątroby oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe . Ponadto
kawa zielona nie zawiera szkodliwych substancji takich jak kahweol lub kafestol, które występują w
kawie prażonej (czarnej).Jako, że zielone ziarna
kawy to produkt w pełni naturalny, nie poddany obróbce przez człowieka, nie ma żadnych skutków ubocznych. Musimy jednak pamiętać, że naturalnie zawiera kofeinę (ale mniej niż tradycyjna
kawa), więc nie możemy z nią przesadzać. Z tego też względu zielonej
kawy nie powinny pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące oraz dzieci (dotychczas nie przeprowadzono żadnych badań na ten temat).Wiemy już jakie właściwości ma zielona
kawa, ale jak ją przygotować?Mamy 2 opcje do wyboru:- ekstrakt z zielonej
kawy w tabletkach (producentów jest już sporo, ale ponoć należy uważać na skład, bo niektóre mają jakieś domieszki)- ekstrakt zrobiony w sposób „domowy”Przepis na wyciąg/ napar z zielonej
kawyJako, że jestem zwolenniczką slow-food, to i w tym przypadku chciałabym Was zachęcić do wykonania wyciągu/ naparu z zielonej
kawy samemu. Nie jest to trudne i bardzo pracochłonne, lecz wymaga trochę więcej czasu niż zaparzenie zwykłej
kawy.Właściwości odchudzające zielonej
kawy odkryto w Stanach Zjednoczonych, a od niedawna zaczęła być popularna i w Polsce. Na
polskich stronach/blogach stosunkowo jest jeszcze mało informacji na temat przygotowania naparu z zielonej
kawy. Niektóre polskie źródła nawet podają, żeby go zaparzać jak zwykłą czarną
kawę, czyli po prostu zalać wrzątkiem, odczekać kilkanaście minut i gotowe, co jest ponoć błędem.Przepis poniżej nie jest moją inwencją twórczą, a opiera się na przepisach z różnych amerykańskich stron, gdzie można znaleźć więcej informacji na temat tego odchudzającego naparu. Polecam obejrzenie filmiku i przeczytanie przepisu pod filmikiem (niestety w
języku angielskim). Świetnie wytłumaczono poprawę metabolizmu glukozy na przykładzie pociągów ;)Składniki:1 szklanka surowych ziaren zielonej
kawy1 litr
wody (najlepiej destylowanej, ewentualnie źródlanej)Przygotowanie:Uwaga! Ziaren
kawy nie należy mielić w młynku, gdyż są zbyt twarde i mogłyby go zniszczyć. Większość źródeł podaje, że mielenie zielonych ziaren nie jest w ogóle konieczne. Pozostałe proponują, żeby rozbić ziarna w moździerzu. Ja jednak wybieram opcję pierwszą i zostawiam ziarna całe.Ziarna
kawy wsypujemy do garnka, zalewamy
wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym natychmiast zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas.Odstawiamy do ostygnięcia na co najmniej 1 godzinę, również mieszając co jakiś czas, aby zwiększyć wydajność wydobywania ekstraktu.Po tym czasie, używając sitka o drobnych oczkach (i najlepiej lejka), przelewamy ekstrakt do słoika/dzbanka i przechowujemy w lodówce. W efekcie końcowym uzyskałam trochę ponad 600ml bardzo intensywnego naparu.Należy pić 2-3 filiżanki dziennie przed posiłkami, najlepiej pierwszą na czczo przed śniadaniem. Zatem powyższy przepis starcza na 2 albo 3 dni. Smak jest specyficzny (gorzki), jak smak zielonej
herbaty, ale można się do niego przyzwyczaić. Moja pierwsza zielona
herbata bardzo mi nie smakowała, a teraz ją uwielbiam :) Jeżeli jednak ktoś wie, że się nawet do tego smaku nie przyzwyczai, to polecam minimalnie osłodzić miodem/
syropem z agawy/ stewią/
ksylitolem lub dolać
mleka.
Podsumowanie:Należy pamiętać, że wyciąg z zielonej
kawy to NIE jest cudowny środek na odchudzanie jak reklamują go producenci ekstraktu w formie tabletek. Ale jeśli zmienimy nawyki żywieniowe, do tego włączymy aktywność fizyczną, to na pewno zielona
kawa pomoże nam przyspieszyć proces utraty zbędnych kilogramów.