Wykonanie
Uwielbiam wspaniałą i aromatyczną
kawę, zwłaszcza tą z kawiarki. Gdy byłam we Włoszech nauczyłam się ją przyrządzać jest mocna, ale jej smak niesamowity oczywiście mówimy o dobrej jakości
kawie -
kawy rozpuszczalne i inne zaparzane nie mają jej równych. Każdy Włoch posiada taką w domu, zawsze rano na śniadanie piłyśmy mocną
kawę z kawiarki i przegryzałyśmy ją
ciasteczkami. Nie było to dla mnie zbyt fajne śniadanie, no ale cóż takie zwyczaje panowały w domu w którym mieszkałam więc trzeba było się dostosować ;). Jednak trochę tęsknie za tamtym klimatem,
mandarynkami rosnącymi w ogrodzie, sklepach pełnych
czekoladowych wyrobów i innych wypieków. Mogłam powrócić do tego smaku dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl od której otrzymałam ową kawiarkę.Znajdziecie tu również wspaniałe akcesoria kuchenne http://www.rossi.pl/akcesoria_kuchenne.rossi .Wracając do kawiarki przyrządzenie w niej
kawy wcale nie jest trudne, zajmuje kilka chwil tylko trzeba pamiętać o kilku rzeczach odpowiedniej ilości
wody oraz
kawy i dokładnym zakręceniu.
Oto moja kawiarka starcza na 3
kawy jest to oryginalna włoska kawiarka firmy Gat.
Kawiarka składa się z:dolny zbiornik na
wodęlejek z filtremgórny zbiornik na
kawęfiltr pod górnym zbiornikiemuszczelkazawór bezpieczeństwa znajdujący się w zbiorniku na
wodęNapełniamy dolny zbiornik zimną
wodą nie przekraczając zaworu bezpieczeństwa,
woda nigdy nie powinna dotykać dna lejka z filtrem.Następnie umieszczamy lejek z filtrem i napełniamy go zmieloną
kawą - należy pamiętać by
kawa nie była zbyt drobno zmielona,
kawę możemy delikatnie łyżeczką ubić ale niezbyt mocno, należy zwrócić uwagę by
kawa nie pozostała na obrzeżach lejka z filtrem i
gwincie.Skręcamy górny zbiornik z dolnym mocno dokręcając.Stawiamy kawiarkę na palnik - należy dostosować wielkość płomienia do wielkości dna kawiarki.Gdy usłyszymy lekki świst oznacza to że
woda całkowicie przepłynęła przez
kawę i należy ściągnąć kawiarkę z gazu.Rozlewamy
kawę do filiżanek :), pamiętajmy by do tak mocnej
kawy podać szklankę lub większy kieliszek
wody by odkwasić organizm. Można oczywiście ją rozcieńczyć wrzątkiem i dodać
śmietankę :).Co zrobić by nasza kawiarka nas długo cieszyła:zawsze myjemy kawiarkę w ciepłej wodzie bez detergentów delikatnymi myjkamidokładnie osuszamy kawiarkę po jej umyciurozkręcamy kawiarkę dopiero po jej wystudzeniunie wolno zanurzać gorącej kawiarki w zimnej wodziegdy nie będziemy dłużej używać kawiarki przechowujmy ją najlepiej rozkręconąSpodobała wam się kawiarka możecie zakupić ją na stronie Rossi.plhttp://www.rossi.pl/19182_gat_vip_aroma_kawiarka_przelewowa_103403.rossi
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy