ßßß Cookit - przepis na Kawa bezkofeinowa - zbożowa

Kawa bezkofeinowa - zbożowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Do wrzącej wody ( około 250 ml ) w rondelku wsypać około 2 łyżeczek kawy, gotować chwilę
Pozostawić napój na chwilę w rondelku
Przecedzić przez sitko, dosłodzić miodem.
To smaczna alternatywa dla kawy kofeinowej :)
Mnie smakuje tylko na gorąco.
Do gotowania kawy powinien służyć rondelek który używamy tylko do tego celu.
Producenci kaw sypanych polecają również parzenie kawy zbożowej w ekspresie lub kawiarce. Mnie smakuje najlepiej metodą jak wyżej.
A jak Wy przyrządzacie kawę zbożową ?
"Podczas gdy tradycyjna kawa zwiększa ciśnienie krwi i podnosi poziom tłuszczów we krwi, a także powoduje wzmożone wydzielanie insuliny przez trzustkę, co obniża poziom cukru we krwi i zakwasza treść żołądka, kawa zbożowa nie zawierająca kofeiny nie pobudza wydzielania kwasów żołądkowych. Jej składniki wpływają na przyspieszenie przemiany materii oraz ułatwiają trawienie.
Polecana jest więc o sobom, które się odchudzają lub mają problemy z żołądkiem oraz ludziom nerwowym, z nadciśnieniem, nadkwasotą, owrzodzeniem przewodu pokarmowego, z niewydolną śledzioną, wątrobą, nerkami i jelitami, a także dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią. Kawa zbożowa podawana z mlekiem posiada dodatkowe zalety, ponieważ zwiększa przyswajalność białka oraz magnezu przez organizm. Jest też idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy kochają smak kawy, a muszą zwracać uwagę na własne zdrowie."
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/01/kawa-bezkofeinowa-zbozowa.html