Wykonanie
Uwielbiamy smak dobrej
kawy. Paweł od
kawy zaczyna każdy dzień, ja z kolei każdy dzień
kawą kończę.Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby jechać do naszej ulubionej kawiarni, zwłaszcza, że od jednej z nich dzieli nas obecnie niemal 400 km, a do drugiej, w Al-Khobar, gdzie piliśmy najlepszą dotychczas
kawę z
kardamonem mamy prawie.... 5000 km :)Doskonałą, bardzo aromatyczną małą czarną można jednak bez problemu przygotować w domu i wbrew pozorom nie jest to wcale trudne.Poniżej przepis na idealną (dla nas) klasyczną
kawę bez dodatków czyli " zalewajkę "W najbliższym czasie postaram się podać więcej przepisów na różnego rodzaju
kawy, a już teraz zapraszam na
kawę z
kardamonem oraz
kawę z
wodą różanąSkładniki - proporcje na jedną filiżankę12 g
kawy (1 bardzo czubata i 1 prawie płaska łyżeczka średnio palonej drobno zmielonej
kawy)150 ml
wody gorącej
wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)Sprzętmłynek do
kawy (korzystam z młynka MPM model MMK-06 z dwoma wymiennymi wkładami - jednym do
kawy, drugim do
ziół)papierowy filtr do
kawy lub małe bardzo gęste sitkoopcjonalnie termometr kuchennyPrzygotowanieOptymalnym rozwiązaniem byłoby kupienie ulubionej
kawy prosto z palarni. Mamy wówczas pewność, że
kawa jest świeża, co ma duże znaczenie dla jej smaku i aromatu. Kupując
kawę mieloną nie wiemy zazwyczaj co kupujemy. Widać to doskonale po cenach -
kawa mielona jest zazwyczaj tańsza od
kawy w ziarnach.
Kawę zmielić i zaleć gorącą, ale nie wrzącą
wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez
wodę temperatury wrzenia.. Zaparzoną
kawę odstawić do zaparzenia na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwolniać się goryczka. Przecedzić przez filtr do
kawy lub gęste sitko.Można też przygotować
kawę w nieco prostszy sposób, ale wówczas używamy
kawy średnio zmielonej. Gruby papierowy filtr do
kawy umieszczamy w filiżance, wsypujemy średnio zmieloną
kawę i powoli zalewamy gorąca
wodą. Po 3-4 minutach wyjmujemy filtr wraz z fusami.