Wykonanie
Już kiedyś wspominałam o tym, że
migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, miedź, potas, są źródłem witaminy B2 oraz E, która wpływa korzystanie na stan urody. Mimo, że również dość kaloryczne mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we
krwi – obniżają tzw. „zły” cholesterol (LDL), podnosząc jednocześnie ten "dobry" (HDL). Obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału
serca, udaru mózgu, nowotworów oraz cukrzycy (regulują poziom
cukru we
krwi). Warto jednak przypomnieć jak wiele zyskuje nasz organizm kiedy wybieramy zdrowe słodkości.

Składniki:1,5 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
migdałów3
jajka5 łyżek
syropu z agawy2 łyżki
masłaolejek migdałowyPrzygotowanie:
Migdały zmielić lub rozdrobnić (np. za pomocą blendera).
Masło i
żółtka utrzeć na gładką masę za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera.Do piany z
białek dodać masę z
żółtek i
masła,
płatki owsiane, zmielone
migdały,
syrop z agawy i kilka kropel
olejku migdałowego.Delikatnie wymieszać.Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok.10-15 min w 180'C.