ßßß Cookit - przepis na Zdrowe migdałowe ciastka z płatkami owsianymi

Zdrowe migdałowe ciastka z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś wspominałam o tym, że migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, miedź, potas, są źródłem witaminy B2 oraz E, która wpływa korzystanie na stan urody. Mimo, że również dość kaloryczne mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi – obniżają tzw. „zły” cholesterol (LDL), podnosząc jednocześnie ten "dobry" (HDL). Obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów oraz cukrzycy (regulują poziom cukru we krwi). Warto jednak przypomnieć jak wiele zyskuje nasz organizm kiedy wybieramy zdrowe słodkości.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka migdałów
3 jajka
5 łyżek syropu z agawy
2 łyżki masła
olejek migdałowy
Przygotowanie:
Migdały zmielić lub rozdrobnić (np. za pomocą blendera).
Masło i żółtka utrzeć na gładką masę za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera.
Do piany z białek dodać masę z żółtek i masła, płatki owsiane, zmielone migdały, syrop z agawy i kilka kropel olejku migdałowego.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok.10-15 min w 180'C.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/07/zdrowe-migdaowe-ciastka-z-patkami.html