Wykonanie
Tofu to
twarożek sojowy otrzymywany z
mleka sojowego. Jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu. Stanowi źródło
białka, czyni to je idealną alternatywą dla
mięsa, dlatego
tofu jest istotne w diecie wegan i wegetarian.
Twarożek zawiera także żelazo, wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B i E.Wiele osób skarży się na specyficzny smak. Mnie na szczęście udało się go całkowicie pozbyć w dzisiejszym eksperymencie. Początkowo nie wiedziałam czego się spodziewać, moja pasta do samego końca utrzymywała
dziwny zapach, jednak schowanie jej na godzinę do lodówki zadziałało jak dotknięcie czarodziejskiej
różdżki! Z lodówki wyciągnęłam zupełnie inny smak i zapach niż wsadziłam. :)
Tofu znów mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, mam nadzieję, że poniższy przepis będzie dowodem na to, że
serka tofu nie należy identyfikować z "zapachem skarpety", a co więcej- można zjeść go ze smakiem! Pasta sprawdza się doskonale jako krem kanapkowy, dodatek do warzyw lub placków warzywnych.

Składniki:opakowanie
serka tofu (180g)pół
limonkipęczek
szczypiorkukilka listków świeżej
bazyliisól morskapieprzkolendraPrzygotowanie:
Tofu utrzeć na gładką masę (ja zrobiłam to za pomocą blendera).Dodać
sól morską,
pieprz,
kolendrę i sok wyciśnięty z połówki
limonki.
Szczypiorek i
bazylię drobno posiekać i wymieszać z kremem.Gotowy krem odstawić do lodówki na godzinę.
