Wykonanie
Kupiłam ostatnio zestaw kokilek i musiałam je jak najszybciej wypróbować. A co najprościej zrobić w kokilkach – oczywiście
jajka. Jest to idealny pomysł na ciepłe śniadanie bądź kolację.
Jajka w kokilkach można przygotować w wielu wariantach, z
pomidorami, z
szynką, z
serem lub jak kto lubi. Ja dziś proponuję klasyczna wersję z
serem mimolette oraz
szczypiorkiem.Składniki,2 porcje:2
jajkapęczek
szczypiorku200 g
sera mimolett lub inny ostry
masło do wysmarowania form
sól morskagrubo mielony
pieprzbagietkaWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować naczynie do kąpieli
wodnej (brytfanka lub naczynie żarooodporne), do którego później włożymy wypełnione kokilki.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
szczypiorek pokroić. Kokilki posmarować
masłem. Każdą kokilkę wypełnić do połowy
serem i posypać grubo
szczypiorkiem. Posolić i popieprzyć. Na wierzch wbić po jednym
jajku-bardzo delikatnie żeby się nie rozlało. Lekko posolić. Kokilki włożyć do naczynia , które do połowy wypełniamy ciepłą
wodą . Zapiekać 15 minut. Po wyjęciu posypujemy
szczypiorkiem i dajemy odrobinę schłodzonego
masła. Podawać z świeżą
bagietką lub ciabattą.