ßßß
Kupiłam ostatnio zestaw kokilek i musiałam je jak najszybciej wypróbować. A co najprościej zrobić w kokilkach – oczywiście jajka. Jest to idealny pomysł na ciepłe śniadanie bądź kolację. Jajka w kokilkach można przygotować w wielu wariantach, z pomidorami, z szynką, z serem lub jak kto lubi. Ja dziś proponuję klasyczna wersję z serem mimolette oraz szczypiorkiem.Składniki,2 porcje:2 jajkapęczek szczypiorku200 g sera mimolett lub inny ostrymasło do wysmarowania formsól morskagrubo mielony pieprzbagietkaWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować naczynie do kąpieli wodnej (brytfanka lub naczynie żarooodporne), do którego później włożymy wypełnione kokilki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek pokroić. Kokilki posmarować masłem. Każdą kokilkę wypełnić do połowy serem i posypać grubo szczypiorkiem. Posolić i popieprzyć. Na wierzch wbić po jednym jajku-bardzo delikatnie żeby się nie rozlało. Lekko posolić. Kokilki włożyć do naczynia , które do połowy wypełniamy ciepłą wodą . Zapiekać 15 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i dajemy odrobinę schłodzonego masła. Podawać z świeżą bagietką lub ciabattą.