Wykonanie
Pomysł na wykonanie batoników narodził się stąd . Po dokonaniu minimalnych zmian w oryginalnym przepisie udało mi się stworzyć zaskakująco dobrą przekąskę. Nie zawierają
cukru, jednak za sprawą
daktyli i
syropu z agawy są bardzo słodkie. Idealne na śniadanie lub deser. Można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły/pracy.

Składniki:2 łyżki pestek
słonecznika2 łyżki pestek dyni2 łyżki
siemienia lnianego (lub lnianych
płatków śniadaniowych)2
banany2 łyżki
masła (w wersji wegańskiej i bezlaktozowej można użyć
masła orzechowego)3 łyżki
syropu z agawy100g
płatków owsianych2 łyżki
migdałów50g (ok. 8 sztuk)
daktyli (można użyć suszonych)Przygotowanie:
Migdały i
pestki dyni rozdrobnić (np. w blenderze). Świeże
daktyle pozbawić pestek i posiekać.
Suszone daktyle namoczyć wcześniej w wodzie na ok. 15 minut.
Banany obrać i rozgnieść widelcem.W rondelku roztopić
masło, dodać
syrop z agawy i wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.Gotową masę przełożyć do foremki (ok. 30 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180'.Poczekać, aż ciasto ostygnie i pokroić je na batoniki.