ßßß
Składniki (na ok. 25 ciasteczek):2/3 szklanki oliwy1 szklanka cukru1 duże jajko2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego2 łyżki skórki świeżo startej z cytryny2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 szkl. mąki gryczanej, 1 szkl. kukurydzianej, 1/4 szkl. ziemniaczanej)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka suszonego, rozgniecionego tymiankudodatkowo: cukier do obtaczania ciastekBlachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia. W misie miksera zmiksować na jednolitą masę oliwę, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i tymianek. Zmiksować jedynie do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, formować kuleczki, obtaczać w cukrze, kłaść na blasze i spłaszczać spodem szklanki (można zostawić w kształcie tylko lekko spłaszczonej kulki). Piec w temperaturze 190 C, przez ok. 8-10 minut (jeśli ciastka nie były mocno spłaszczane, trochę dłużej). Wyjąć z piekarnika i przestudzić na blasze, następnie przenieść na kratkę.Smacznego!
Źródło przepisu: http://mamasgottabake.com/