Wykonanie

Składniki (na ok. 25
ciasteczek):2/3 szklanki
oliwy1 szklanka
cukru1 duże
jajko2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżki skórki świeżo startej z
cytryny2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 szkl.
mąki gryczanej, 1 szkl. kukurydzianej, 1/4 szkl. ziemniaczanej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonego, rozgniecionego
tymiankudodatkowo:
cukier do obtaczania
ciastekBlachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia. W misie miksera zmiksować na jednolitą masę
oliwę,
cukier,
jajko, ekstrakt
waniliowy, skórkę i
sok z cytryny. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
tymianek. Zmiksować jedynie do połączenia składników. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, formować kuleczki, obtaczać w cukrze, kłaść na blasze i spłaszczać
spodem szklanki (można zostawić w kształcie tylko lekko spłaszczonej kulki). Piec w temperaturze 190 C, przez ok. 8-10 minut (jeśli
ciastka nie były mocno spłaszczane, trochę dłużej). Wyjąć z piekarnika i przestudzić na blasze, następnie przenieść na kratkę.Smacznego!


Źródło przepisu: http://mamasgottabake.com/