Wykonanie

To najbardziej błyskawiczny w przygotowaniu sernik, jaki robiłam. Bez pieczenia, ale i bez
żelatyny. Bardzo, bardzo kremowy, mazisty, ale łatwy do pokrojenia na dowolnej wielkości kawałki. Zdecydowałam się go wypróbować, ponieważ urzekły mnie w widoczne w jego przekroju warstwy
herbatników, tworzące wzór paseczków. Nie będzie pewnie smakował każdemu, ze względu na swoją mocno kremową strukturę i korzenny smak - ale to czyni go wyjątkowym i wyróżnia na tle innych serników, które
jadłam do tej
pory. Z mamą stwierdziłyśmy zgodnie, że to idealne ciasto do
kawy. Szybkie w przygotowaniu, łatwe do pokrojenia i podania, a przy tym nakładzie pracy - całkiem efektowne :)Nie wiesz jak przygotować puree z dyni? Tutaj znajdziesz wskazówki.Składniki (na formę o wymiarach 22 x 22 cm):680 g
twarogu trzykrotnie zmielonego/twarogu sernikowego (bardzo gęstego!) o temperaturze pokojowej1/2 szklanki
brązowego cukru3/4 szklanki
białego cukru (dałam 1/2)425 g puree z dyni, bardzo gęstego (użyłam 320 g domowego puree z pieczonej dyni)szczypta
soli3/4 łyżeczki
przyprawy do dyni (dodałam 2 łyżeczki
cynamonu i łyżeczkę
przyprawy do piernika)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiokoło 340 g
kakaowych herbatników pełnoziarnistych (użyłam
waniliowo-
kakaowych; bezglutenowcy wybierają
ciastka bezglutenowe)gorzkie
kakao do oprószenia
Ser i oba rodzaje
cukru zmiksować w misce na gładką masę. Dodać puree
dyniowe,
sól,
przyprawy i
wanilię, ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć jednorazowej - wygodna opcja), na spód położyć pierwszą warstwę
herbatników, docinając je na wymiar, jeśli to konieczne. Odmierzyć 1/4 masy serowej i rozsmarować na herbatnikach. Powtórzyć schemat jeszcze trzy
razy - kłaść
herbatniki na zmianę z
serem, kończąc warstwą
serową. Formę przykryć folią i wstawić na noc do lodówki, po schłodzeniu sernik powinien być bardziej sztywny. Pokroić go na niewielkie kawałki (u mnie wielkości
herbatników) i ostrożnie wyciągać z formy (pierwszy kawałek może się rozpaść, jeśli używamy sztywnej formy). Oprószyć
kakao i podawać. Przechowywać w lodówce.Smacznego!

Źródło przepisu: http://www.heatovento350.com/