ßßß Cookit - przepis na Szybki sernik dyniowy

Szybki sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

To najbardziej błyskawiczny w przygotowaniu sernik, jaki robiłam. Bez pieczenia, ale i bez żelatyny. Bardzo, bardzo kremowy, mazisty, ale łatwy do pokrojenia na dowolnej wielkości kawałki. Zdecydowałam się go wypróbować, ponieważ urzekły mnie w widoczne w jego przekroju warstwy herbatników, tworzące wzór paseczków. Nie będzie pewnie smakował każdemu, ze względu na swoją mocno kremową strukturę i korzenny smak - ale to czyni go wyjątkowym i wyróżnia na tle innych serników, które jadłam do tej pory. Z mamą stwierdziłyśmy zgodnie, że to idealne ciasto do kawy. Szybkie w przygotowaniu, łatwe do pokrojenia i podania, a przy tym nakładzie pracy - całkiem efektowne :)
Nie wiesz jak przygotować puree z dyni? Tutaj znajdziesz wskazówki.
Składniki (na formę o wymiarach 22 x 22 cm):
680 g twarogu trzykrotnie zmielonego/twarogu sernikowego (bardzo gęstego!) o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki białego cukru (dałam 1/2)
425 g puree z dyni, bardzo gęstego (użyłam 320 g domowego puree z pieczonej dyni)
szczypta soli
3/4 łyżeczki przyprawy do dyni (dodałam 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę przyprawy do piernika)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
około 340 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych (użyłam waniliowo-kakaowych; bezglutenowcy wybierają ciastka bezglutenowe)
gorzkie kakao do oprószenia
Ser i oba rodzaje cukru zmiksować w misce na gładką masę. Dodać puree dyniowe, sól, przyprawy i wanilię, ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć jednorazowej - wygodna opcja), na spód położyć pierwszą warstwę herbatników, docinając je na wymiar, jeśli to konieczne. Odmierzyć 1/4 masy serowej i rozsmarować na herbatnikach. Powtórzyć schemat jeszcze trzy razy - kłaść herbatniki na zmianę z serem, kończąc warstwą serową. Formę przykryć folią i wstawić na noc do lodówki, po schłodzeniu sernik powinien być bardziej sztywny. Pokroić go na niewielkie kawałki (u mnie wielkości herbatników) i ostrożnie wyciągać z formy (pierwszy kawałek może się rozpaść, jeśli używamy sztywnej formy). Oprószyć kakao i podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.heatovento350.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/10/szybki-sernik-dyniowy.html