Wykonanie

Czekałam na odpowiedni moment, żeby upiec ten sernik. Jesień zawsze mocno skłania mnie w stronę wypieków z
jabłkami, polewami, a w tym roku - również z
serem. Tak się stało, że przez rok prowadzenia bloga zaczęłam rozsmakowywać się w sernikach :) Dzisiejszy przepis mógłby wydawać się połączeniem szarlotki z sernikiem, ale smak zdecydowanie przeważa po stronie
sera i zgodnie z tym nazwałam wypiek. Posmak
jabłek jest wyczuwalny, ale nie dominuje nad kremowym nadzieniem z
sera. Nie mogłam odmówić sobie polania ciasta sosem
toffi. Przygotowałam go domowym sposobem, ale można użyć gotowego
mleka skondensowanego w tubce, jeśli bardzo zależy nam na czasie. Mój sernik upiekłam w okrągłej formie, ale w oryginale przepis przewidywał wykorzystanie blachy prostokątnej o wymiarach 23 x 33 cm i żeby jej użyć, wystarczy podwoić podane niżej składniki. Na zdjęciu widać wersję bezglutenową (stąd ciemniejszy kolor ciasta). Posmakuje osobom lubiącym odkrywać nowe smaki sernika ;)Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):Kruchy spód:1 szklanka
mąki pszennej (bezglutenowcy: 1/2 szkl.
mąki gryczanej, 1/4 szkl. kukurydzianej, 1/8 ziemniaczanej i 1/8 amarantusowej)1/4 szklanki
brązowego cukru115 g
masłaSerowe nadzienie:410 g
twarogu trzykrotnie zmielonego /
sera do serników dobrej jakości, w temperaturze pokojowej90 g
cukru2 duże
jajkaWarstwa
jabłkowa:1,5-2
jabłka, obrane i drobno pokrojone1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1 łyżka
cukruKruszonka:1 szklanka
brązowego cukru1/2 szklanki
mąki pszennej (bezglutenowcy:
mąka gryczana, amarantusowa i ziemniaczana, po równo)1/4 szklanki
otrębów pszennych błyskawicznych (bezglutenowcy: np.
otręby gryczane)60 g miękkiego
masłaPolewa (ilość na mały słoiczek):1 szklanka
brązowego cukru1/2 szklanki
śmietanki 30 %4 łyżki
masłaszczypta
soli1 łyżka ekstraktu z
waniliiPiekarnik rozgrzać do 180 º C. Przygotować ciasto. W misce wymieszać
mąkę i
brązowy cukier. Dodać pokrojone na kosteczki
masło i szybko zagnieść lub wyrobić widelcem (ciasto powinno przypominać kruszonkę). Wyłożyć na spód formy, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia i docisnąć. Włożyć do piekarnika i podpiekać przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.W czasie zapiekania przygotować nadzienie
serowe. W misie zmiksować
ser z
cukrem na średniej prędkości, do uzyskania gładkiej masy. Wbijać po jednym
jajku, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt i wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczone, ciepłe ciasto.W naczyniu wymieszać posiekane drobno
jabłka,
przyprawy i
cukier. Rozłożyć równomiernie na serowej
masie.Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać w małej misce i zagnieść. Rozkruszyć na warstwę
jabłkową. Piec przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180 º C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i od razu polać sosem
toffi, lub zrobić to na zimno, po schłodzeniu sernika. Żeby przygotować polewę, wszystkie jej składniki (oprócz ekstraktu) wymieszać w garnku i postawić na małym ogniu. Zagotować i mieszać uważnie przez 5-7 minut, aż zgęstnieje. Dodać ekstrakt z
wanilii i gotować kolejną minutę, aby ponownie zagęścić mieszankę. Zdjąć z palnika, przelać do słoiczka i ostudzić. Udekorować ciasto. Sernik podawać schłodzony.Smacznego!



Źródło przepisu (z moimi modyfikacjami): http://www.the-girl-who-ate-everything.com/