Wykonanie

Prawdziwie letnia
tarta, pełna sezonowych
owoców. Custard to angielski krem przygotowywany z
jajek i
śmietany - sam w sobie ma bardzo delikatny, kremowy, niedominujący smak, dlatego stanowi idealne tło dla kwaśnych
wiśni.
Tarta kroi się łatwo, pomimo użycia dużej ilości
owoców. Dobry pomysł na szybkie wykorzystanie zapasów
wiśni :)Składniki (na tartę o śr. 24 cm):Ciasto:250 g
mąki pszennej70 g
cukru120 g
masła1
żółtko2 łyżki zimnej
wodyłyżka
jogutru naturalnego lub kwaśnej
śmietanyNadzienie:2
kubki wiśni1/4 ciasta, rozkruszonego1
jajko1 szklanka
śmietanki 12%łyżka
cukruWszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i zagnieść na gładką masę. Uformować w kulkę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. W tym czasie wydrylować
wiśnie.3/4 schłodzonego ciasta użyć do wyłożenia formy na tartę. Pokryć spód i boki formy, ciasto ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 º C i piec spód do tarty przez około 30 minut (do zarumienienia ciasta po bokach). W czasie podpiekania
spodu przygotować custard. Wymieszać dokładnie
śmietanę, roztrzepane
jajko i łyżkę
cukru. Przyrumieniony spód do tarty wyjąć z piekarnika, wysypać na niego wydrylowane
wiśnie i wlać mieszankę
śmietankowo-jajeczną. Wierzch posypać resztą ciasta i tartę włożyć z powrotem do piekarnika. Piec kolejne 30 minut do stężenia nadzienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w lodówce.Smacznego!


Inspiracja: http://eatandrelish.com/