ßßß
Prawdziwie letnia tarta, pełna sezonowych owoców. Custard to angielski krem przygotowywany z jajek i śmietany - sam w sobie ma bardzo delikatny, kremowy, niedominujący smak, dlatego stanowi idealne tło dla kwaśnych wiśni. Tarta kroi się łatwo, pomimo użycia dużej ilości owoców. Dobry pomysł na szybkie wykorzystanie zapasów wiśni :)Składniki (na tartę o śr. 24 cm):Ciasto:250 g mąki pszennej70 g cukru120 g masła1 żółtko2 łyżki zimnej wodyłyżka jogutru naturalnego lub kwaśnej śmietanyNadzienie:2 kubki wiśni1/4 ciasta, rozkruszonego1 jajko1 szklanka śmietanki 12%łyżka cukruWszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i zagnieść na gładką masę. Uformować w kulkę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. W tym czasie wydrylować wiśnie.3/4 schłodzonego ciasta użyć do wyłożenia formy na tartę. Pokryć spód i boki formy, ciasto ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 º C i piec spód do tarty przez około 30 minut (do zarumienienia ciasta po bokach). W czasie podpiekania spodu przygotować custard. Wymieszać dokładnie śmietanę, roztrzepane jajko i łyżkę cukru. Przyrumieniony spód do tarty wyjąć z piekarnika, wysypać na niego wydrylowane wiśnie i wlać mieszankę śmietankowo-jajeczną. Wierzch posypać resztą ciasta i tartę włożyć z powrotem do piekarnika. Piec kolejne 30 minut do stężenia nadzienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w lodówce.Smacznego!
Inspiracja: http://eatandrelish.com/