Wykonanie
Mój ulubiony, sprawdzony przepis na gofry, który powstał metodą prób i błędów. Dzięki niemu przygotujecie chrupiące gofry z miękkim środkiem, nawet jeśli posiadacie gofrownicę o niskiej mocy. Testowałam przepis na gofrownicach o mocy 800W i 1200W i sprawdził się w 100%, należy tylko pamiętać, że im niższa moc gofrownicy, tym dłużej należy smażyć ciasto.
Woda sprawia, że gofry wychodzą bardziej chrupiące, więc nie polecam zamieniać jej na
mleko. Polecam nie tylko alergikom! ;)Składniki:2
jajka1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju350 ml
wody9 g
proszku do pieczenia350-400 g
mąki pszennej (wersja bezglutenowa: 200 g
mąki gryczanej, 100 g
mąki ryżowej, 100 g
mąki ziemniaczanej)W dużej misce zmiksować
jajka z
cukrem. Dodać
olej,
wodę,
proszek do pieczenia zmieszany z
mąką i zmiksować wszystko na gładką masę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Na nagrzaną płytę gofrownicy nakładać odpowiednią ilość ciasta (wcześniej można natrzeć ją odrobiną
oleju, żeby ciasto nie przywierało) i smażyć gofry na rumiano. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki temu nie staną się "gumowe". Najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu, z ulubionymi dodatkami.Smacznego!