Wykonanie

Te
ciastka to olśnienie. Żałuję, że wcześniej ich nie wypróbowałam, teraz wiem, że upiekę jeszcze co najmniej z dziesięć wersji tych cudeniek. Z wyglądu- niby proste, kruche
ciastka z fajnymi dodatkami... ale w środku niespodzianka! Lekko ciągnąca konsystencja, kontrastująca z przypieczonymi, chrupiącymi bokami. Do ich przygotowania nie potrzebujecie wałka ani foremek, a
ciastka wychodzą wielkości "w sam raz do ręki". Kto nie lubi bardzo słodkich wypieków- niech zmniejszy ilość
cukru nawet o połowę. Jeśli nigdy nie robiliście chocolate chip cookies- musicie spróbować, nie żartuję!Składniki (ma ok. 13 sztuk):100 g
masła1 szklanka (150 g)
mąki pszennej1/3 łyżeczki
soli (najlepiej grubo zmielonej w młynku)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
wiórków kokosowych (lub mielonych
migdałów)niecałe 1/2 szklanki (100 g)
brązowego cukru, najlepiej drobnegoniecałe 1/2 szklanki (100 g)
białego cukru, najlepiej drobnego1
jajkoopcjonalnie - kilka kropli naturalnego ekstraktu
migdałowego100 g
gorzkiej czekolady (w oryginale biała)20 mrożonych
malin lub
wiśni (bez rozmrażania) lub świeżych
owoców w sezonie
Masło powinno być miękkie, jeśli zostało wyjęte z lodówki, należy pokroić je na małe kawałeczki i odczekać (ok. 15 minut), aż zmięknie.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki (wg. uznania) lub użyć gotowych
czekoladowych groszków. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 160 ºC . Wymieszać w misce:
mąkę,
sól,
sodę,
wiórki kokosowe (lub mielone
migdały). W oddzielnej misce utrzeć mikserem
masło i oba rodzaje
cukru (ok. 5 minut). Dodać do mieszanki
jajko i ucierać przez kolejne 5 minut.Następnie wsypać sypkie składniki (dodać aromat, jeśli używamy) i zmiksować. Na końcu dodać kawałeczki
czekolady i wymieszać łyżką lub dłonią.Formować
ciasteczka: nabierać po około 2 łyżki masy i formować z niej kulki- w środek włożyć 2-3
maliny (nie trzeba przykrywać ich całkowicie
ciastem, będą wtedy lepiej widoczne). Kulki układać na blasze w dużych odstępach (
ciastka się "rozlewają" pod wpływem temperatury), na jednej zmieści się tylko ok. 5
ciastek. Na koniec kulki lekko spłaszczyć dłonią.Piec na środkowej półce piekarnika przez 15-16 minut, tak, aby brzegi
ciastek lekko się zezłociły, ale wierzch i środek pozostał jeszcze miękki w dotyku. Po wyjęciu z piekarnika
ciastka powinny studzić się przez ok. 10 minut na blasze (zastygają nadal w środku). Gotowe
ciastka powinny
mieć chrupiące brzegi i lekko ciągnący środek. Przechowywać w lodówce, najlepiej zjeść w przeciągu dwóch dni, ponieważ
maliny mogą rozmoczyć ciasto.Smacznego!

Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/