Wykonanie
Sezon
ogórkowy w pełni, dodaję kolejny przepis słoikowy.
Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie,
czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione
ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.Moje propozycje na łagodniejsze w smaku
ogórki w octowej zalewie to:
ogórki curry,
ogórki konserwowe,
sałatka z
cukinii,
ogórków,
papryki i dyni,
sałatka z
ogórków na zimę .


Składniki:2 kg
ogórków gruntowych4 łyżeczki
soli8 dużych ząbków
czosnku2 łyżki
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
chili w proszku3 czerwone
papryczki chili5 łyżek
oleju rzepakowegoZalewa:1 szkl.
octu spirytusowego 10%1 szkl.
wody1 i 1/4 szkl.
cukru (250 g)Przygotowanie:
Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać
sól, dokładnie wymieszać i pozostawić
ogórki na 3 godziny.Po tym czasie dodać do
ogórków przeciśnięty przez praskę
czosnek,
paprykę w proszku, pokrojone na kawałki
papryczki chili.Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.Wystudzoną zalewę wlać do
ogórków, dodać
olej i odstawić na 8 godzin.Nastepnie przełożyć
ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.Słoiki wstawić do garnka z zimną
wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.Smacznego