ßßß Cookit - przepis na Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem

Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Sezon ogórkowy w pełni, dodaję kolejny przepis słoikowy. Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.
Moje propozycje na łagodniejsze w smaku ogórki w octowej zalewie to: ogórki curry, ogórki konserwowe, sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni, sałatka z ogórków na zimę .
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
4 łyżeczki soli
8 dużych ząbków czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki chili w proszku
3 czerwone papryczki chili
5 łyżek oleju rzepakowego
Zalewa:
1 szkl. octu spirytusowego 10%
1 szkl. wody
1 i 1/4 szkl. cukru (250 g)
Przygotowanie:
Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny.
Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone na kawałki papryczki chili.
Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin.
Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.
Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/07/diabelskie-ogorki-z-chili-i-czosnkiem.html