ßßß

Składniki:2 kg ogórków gruntowych4 łyżeczki soli8 dużych ząbków czosnku2 łyżki słodkiej papryki w proszku2 łyżki chili w proszku3 czerwone papryczki chili5 łyżek oleju rzepakowegoZalewa:1 szkl. octu spirytusowego 10%1 szkl. wody1 i 1/4 szkl. cukru (250 g)Przygotowanie:Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny.Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone na kawałki papryczki chili.Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin.Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.Smacznego