Wykonanie
Dziś
chleb, przy przygotowaniu którego chciałam być mądrzejsza od jego autorki. Bo przecież upiekłam już w życiu z 15 bochenków i przeczytałam 17 stron Hamelmana. To się znam!Pozmieniałam proporcje mąk, dodałam więcej
wody ("bo jakiś takie zwarte to ciasto, na pewno nie takie ma być!") i wyszło, co wyszło. Znaczy, żeby nie było - w smaku super (choć nie wiem czy nie nieco za kwaśne jak dla mnie), dziurki piękne wyszły.Tylko kroi się jakoś tak paskudnie i do tego skopałam skórkę - tu winien jest brak ściereczki przez pierwsze 2 godziny wyrastania.

Jutro piekę jeszcze raz, tym razem trzymając się przepisu, który (bez zmian!) podaję za blogiem Smakowity
Chleb .Składniki:420 g
mąki żytniej jasnej typ 72080 g
mąki pszennej chlebowej lub
mąki bezglutenowej np. kukurydzianej/gryczanej/ryżowej150 g aktywnego zakwasu żytniego300 ml letniej
wody100 g ugotowanej
kaszy jaglanejłyżka
oliwy1,5 łyżeczki
soliWykonanie:
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy ugotowaną
kaszę,
oliwę, zakwas i
sól. Stopniowo dodajemy letnią
wodę i mieszamy składniki do ich połączenia. Ciasto mieszamy przez niecałą minutę.Formę keksówkę (10×22 cm) smarujemy
oliwą lub
masłem i obsypujemy
otrębami lub
bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch zwilżoną
wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.Keksówkę z wyrośniętym
ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Chleb pieczemy najpierw w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.Upieczony
chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.