ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z kaszą jaglaną

Chleb żytni z kaszą jaglaną

Wykonanie

Dziś chleb, przy przygotowaniu którego chciałam być mądrzejsza od jego autorki. Bo przecież upiekłam już w życiu z 15 bochenków i przeczytałam 17 stron Hamelmana. To się znam!
Pozmieniałam proporcje mąk, dodałam więcej wody ("bo jakiś takie zwarte to ciasto, na pewno nie takie ma być!") i wyszło, co wyszło. Znaczy, żeby nie było - w smaku super (choć nie wiem czy nie nieco za kwaśne jak dla mnie), dziurki piękne wyszły.
Tylko kroi się jakoś tak paskudnie i do tego skopałam skórkę - tu winien jest brak ściereczki przez pierwsze 2 godziny wyrastania.
Jutro piekę jeszcze raz, tym razem trzymając się przepisu, który (bez zmian!) podaję za blogiem Smakowity Chleb .
Składniki:
420 g mąki żytniej jasnej typ 720
80 g mąki pszennej chlebowej lub mąki bezglutenowej np. kukurydzianej/gryczanej/ryżowej
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml letniej wody
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy ugotowaną kaszę, oliwę, zakwas i sól. Stopniowo dodajemy letnią wodę i mieszamy składniki do ich połączenia. Ciasto mieszamy przez niecałą minutę.
Formę keksówkę (10×22 cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy najpierw w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/07/chleb-zytni-z-kasza-jaglana.html