Wykonanie

Kolejny
chleb,tym razem z
sezamem.Łatwy do przygotowania i bardzo smaczny (pod warunkiem,że mamy dobry zakwas).Polecam:)Składniki:320 g aktywnego zakwasu żytniego100 g białej
mąki żytniej200 g
mąki chlebowej200 ml przegotowanej,letniej
wody1 płaska łyżka
soli2 płaskie łyżki sezamu+
sezam do posypania
oliwaWszystkie składniki wymieszać w szklanej misce,ciasto będzie dość gęste.Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.U mnie ciasto wyrastało ok 3,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przemieszać raz jeszcze.jeszcze. Keksówkę wysmarować
masłem i posypać
płatkami owsianymi,przełożyć ciasto
chlebowe i ponownie przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Po upływie 3 godzin,w ciepłym miejscu, ciasto powinno być ładnie wyrośnięte.Wtedy należy posmarować wierzch
oliwą i posypać
sezamem.Tak przygotowane,wyrośnięte ciasto należy wstawić do zimnego piekarnika,włączyć tem. 200 C i piec przez ok 1 godzinę.Ja,po upływie godziny,wyciągam ciasto z keksówki i dopiekam jeszcze przez ok 20 min.
Chleb wyszedł bardzo smaczny.