ßßß Cookit - przepis na Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym

Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym

nazwa

Wykonanie

Mamy post i jak to wymaga tradycja w piątek rybka. Chciałbym polecić wszystkim Łososia w sosie śmietanowo - koperkowym. Doskonałe połączenie, porcja dla całej rodziny!
Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!
Składniki:
400 gram fileta z łososia
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
pęczek kopru
300 gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują)
oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra)
sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy)
Sos:
350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)
Przygotowanie:
Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy na wolnym ogniu około 5 min. Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie filet kroimy na paski, kostki, jak kto woli wielkość wedle uznania i dorzucamy do smażącej się cebuli i czosnku. Całość smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Wcześniej ugotowany makaron dodajemy do całości i 3 minutki trzymamy na ogniu dokładnie mieszając. Życzę smacznego.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/02/mamy-post-i-jak-to-wymaga-tradycja-w.html