Wykonanie
Mamy post i jak to wymaga tradycja w piątek
rybka. Chciałbym polecić wszystkim
Łososia w sosie
śmietanowo -
koperkowym. Doskonałe połączenie, porcja dla całej rodziny!Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku!Składniki:400 gram fileta z
łososia2 średnie
cebule3 ząbki
czosnkupęczek
kopru300 gram ulubionego
makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują)
oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem
masło klarowane Ghee ekstra)
sól oraz
pieprz (
sól polecam morską, a
pieprz kolorowy)Sos:350 ml
śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)Przygotowanie:Jak wiemy
łosoś to wspaniała i smaczna
ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na
łososia w sosie
śmietanowo-
koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a
czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną
oliwę (
masło) i smażymy na wolnym ogniu około 5 min.
Łososia płuczemy, osuszamy i odcinamy od fileta skórę jeśli takowa jest. Następnie filet kroimy na paski, kostki, jak kto woli wielkość wedle uznania i dorzucamy do smażącej się
cebuli i
czosnku. Całość smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy
solą ( ja używam morskiej) i
pieprzem. Próbujemy
łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna
ryba) i dodajemy posiekany
koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy
śmietankę i całość trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy
solą i
pieprzem. Wcześniej ugotowany
makaron dodajemy do całości i 3 minutki trzymamy na ogniu dokładnie mieszając. Życzę smacznego.