Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.Składniki:-czerwone buraczki-200 ml śmietany słodkiej 30%-2 łyżki tartego chrzanu-sól-pieprz-sok z cytryny-cukier-łyżeczka mąki pszennej-100 ml wodyBuraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. Cprzez ok. 90 minut.Zdejmujemy skórkę, kroimy w plasterki, słupki lub kostkę.Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym:-śmietanę zagotowujemy-dodajemy chrzan-przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem-mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie-stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskaniawymaganej konsystencjiSos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego!