Wykonanie
Pojawiły się świeże
jagody.Możemy pozwolić sobie na wspomnienia z dzieciństwa i przy okazji pieczenia
chleba,upiec ciasto z
jagodami. Dawno temu nazywane było przedchlebkiem.Składniki na ciasto
chlebowe:-10 dkg
drożdży-3 szklanki ciepłej
wody-1 kg i szklanka
mąki 650-3 płaskie łyżeczki
cukru-3 łyżeczki
soli- łyżka
olejuDrożdże rozcieramy z
cukrem. Dodajemy szklankę
wody i szklankę
mąki.Powstanie rozczyn, który pozostawiamy do wyrośnięcia.Do większej miski wlewamy pozostałą
wodę. Dodajemy
sól,
olej, wyrośnięty rozczyn i stopniowo
mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.Do naszego ciasta potrzebujemy ok. 20 dkg
jagód.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną
mąką i dzielimy je na dwie części.Z jednej upieczemy
chleb a z drugiej ciasto z
jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3.
Ciasta układamy w odpowiednich formach.Z kawałka przeznaczonego na ciasto z
jagodami formujemy placek a na nim układamy
jagody,dociskając je do ciasta.
Na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto na
chleb nacinamy
ostrym nożem a następnie obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamytemperaturę 180 st. C.Ciasto z
jagodami pieczemy ok. 40 minut a
chleb 45-50 minut.
Ciasto z
jagodami upieczone, więc wyjmujemy je z formy.
Na 5 minut przed wyjęciem
chleba smarujemy go krochmalem z
wody i
mąki ziemniaczanej.
Po kilku minutach chlebek również jest gotowy.
Ciasto
chlebowe z
jagodami najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!