ßßß
Cookit - przepis na Boczek pieczony w ziemniakach i kapuście
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Boczek pieczony w ziemniakach i kapuście
Składniki
Surowy boczek
Miód
Ziemniak
Kapusta kiszona
Czosnek
Marchew
Sól
Pieprz
Zioła
Przyprawa do mięs
Olej
Kapusta
Wykonanie
Boczek
upieczony z młodymi ziemniaczkami i
kapustą kiszoną
, to pomysł na pyszny obiad.Składniki:-ok. 1 kg
surowego boczku
-ok. 1,2 kg małych
młodych
ziemniaków
-1/2 kg
kiszonej kapusty
-2-3 ząbki
czosnku
-1
marchewka
-
sól
-
pieprz
ziołowy
-
przyprawa do mięs
-
olej
Ziemniaki
myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy
przyprawą do mięs
i skrapiamy
olejem
.
Kapustę
płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą
marchew
.Przyprawiamy
pieprzem
ziołowym
i skrapiamy
olejem
.
Boczek
posypujemy
solą
i
przyprawą do mięs
, układamy na nim pokrojony
czosnek
i również skrapiamy
olejem
.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części
ziemniaków
i posypujemy ją częścią
kapusty
.Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem.
Na środku układamy
boczek
.
Uzupełniamy naczynie resztą
ziemniaków
i
kapusty
.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 60 minut.
Naczynie wyjmujemy z piekarnika.
Wystarczy pokroić
boczek
, dołożyć upieczone
ziemniaki
i
kapustę
i obiad jest gotowy.
Smacznego!
Źródło:
http://maminek61.blogspot.com/2014/06/boczek-pieczony-w-ziemniakach-i-kapuscie.html
Przepisy powiązane
Łopatka pieczona z młodymi ziemniakami i kapustą
Żeberka pieczone z ziemniakami
Biała kiełbasa duszona w kapuście z pieczarkami
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą, mięsem i grzybami
Rolada boczkowa, boczek rolowany
Składniki powiązane (0)